Potřebujeme:
- 200g hladké mouky
- 200g chlebové mouky žitné
- 100g špaldové mouky
- 300ml teplé vody
- 1/2 hrnku dýňového pyré
- kostka droždí
- lžička cukru
- sůl
- dvě lžíce olivového oleje
- cca 1/4 hrnku slunečnicových semínek
- cca 1/4 hrnku dýňových semínek
- lžíce octu
- lžíce kmínu
Postup
Z teplé vody, lžičky cukru, kostky droždí a trošky hladké mouky necháme vzejít kvásek. Suché ingredience smícháme, přidáme kvásek, dýňové pyré a propracujeme hladké nelepivé těsto (opravdu důkladně, správně uhnětené těsto je důležité, aby byl chleba nadýchaný), které dáme na 45 - 60min kynout do teplé místnosti. Poté překlopíme do rozpálené formy, necháme ještě cca 15 min kynout a pečeme v předehřáté troubě prvních 5 min na 200°C a 55 min na 180°C.
Dýňové pyré: oloupeme a vydlabeme dýni, nakrájíme na kostky, dáme péct do rozpálené trouby cca na 20-30min. Rozmixujeme.