Zveganizovala jsem recept na tradiční valašské frgále a výsledek byl super ;) Recept, ze kterého jsem vycházela najdete ZDE. Těsto dle receptu je na 4 frgále, já jsem z něj udělala pouze dva, a to proto, že jsem pekla až pozdě v noci a už se mi nechtělo čekat než se upečou další a také jsem neodhadla množství náplně a měla jsem jí málo (to je tak, když děláte od oka). Výsledek chuťově super, jen těsto bylo trochu hrubší "kynutější". Příště si dám tu práci a udělám hezky 4 kousky ;)
Potřebujeme:
- 500 g polohrubé mouky
- 75 g moučkového cukru
- 1 kostka droždí
- 250 ml teplého sojového mléka
- 125 g kokosového oleje
- kůra z 1 bio citrónu
- 1 lžíce cukru krupice (hnědý třtinový)
- špetka soli
- 100 g hrubé mouky
- 60 g cukru krupice
- 60 g rostlinného másla (Cocovit)
Maková náplň (na 1 frgál):
Hrušková náplň (na 1 frgál)- 1 hrnek máku
- 1 hrnek ovesného mléka (nebo jiného rostlinného)
- cukr dle chuti (dala jsem asi 3 lžíce)
- šťáva z půlky citrónu
- 1 lžička skořice
- 3 lžíce rumu
- špetka soli
- 1 měkké tofu (Lunter, Sunfood, Toppo...)
- cca 1/4 hrnku ovesného mléka (dle potřeby)
- šťáva z půlky citrónu
- moučkový cukr dle chuti (dala jsem asi 2 lžíce)
- 3 lžíce rumu
- rozinky nebo brusinky (nemusí být)
- 5 hrušek
- 1 lžíce cukru
- šťáva z citronu dle chuti
- 2 lžíce rumu
- 1 lžička skořice
- povidla dle chuti
- 1/2 lžičky škrobu (nebo dle potřeby)
Postupovala jsem s přípravou stejně, jako ve zmíněném receptu. Do mísy nasypeme mouku, uděláme do ní důlek, dáme lžíci krupicového cukru, rozdrobíme droždí, zalejeme teplým mlékem (ne horkým, ne moc vlažným) a necháme vzejít kvásek. Až vzejde kvásek, přidáme moučkový cukr, špetku soli, citrónovou kúru a změklý kokosový olej. Vše dobře prohněteme (klidně hnětačem, robotem) a dáme na 15 minut kynout na teplé místo. Po 15 minutách prohněteme, jako se píše v receptu, dáme znovu kynout a ještě dvakrát to zopakujeme.
Poté rozdělíme na 4 části a rukama tvoříme na pečícím papíru kulatou "placku". Okraje necháme vyšší, aby nevytekla náplň.
Na koláče rozetřeme náplň, posypeme drobenkou a dáme péct na 180°C do zlatova (mohlo to být možná 20-30min).
Maková náplň: Mák pomeleme, mléko dáme vařit s cukrem, skořicí a solí. Až začne vařit přidáme mák a míchame do zhoustnutí (ani né minutu). Nakonec vmícháme citrónovou šťávu a rum, případně dosladíme.
Tofutvarohová náplň: Vše rozmixujeme, rozinky vmícháme nakonec.
Hrušková náplň: Hrušky nakrájíme, dáme do hrnce, posypeme cukrem, přidáme citrónovou šťávu, rum, skořici a podusíme. Poté přidáme povidla (nemusí být, ale více mi to chutná), rozmixujeme a zahustíme trochou škrobu.
Drobenka: Mouku smícháme s cukrem a prsty promačkáme se studeným máslem, dokud nevznikne drolivá hmota.