Pořebujeme:
- 1/4 hrnku červené čočky
- 1 hrnek vody
- sůl
- 2 lžičky hořčice (může být i dijonská)
- pepř
- 2 lžíce řepkového oleje (pokud chcete jemnější majonézu, přidávejte postupně více oleje)
Čočku namočíme přes noc v hrnku vody a druhý den v této vodě rozmixujeme, přecedíme přes plátno a za stálého míchání přivedeme k varu. Až "čočkové mléko" zhoustne (asi po 20 minutách), necháme vychladnout a vychladit v lednici. Poté postupujeme, jako u klasické sojanézy. Rozmixujeme se solí, špetkou pepře a přidáváme olej. Tato majonéza zhoustne už se 2 lžícemi oleje a množství bude na 1 malou skleničku.
Tip:
Řepkový olej můžete nakombinovat s lněným olejem pro omega 3 i s olivovým olejem.
Pokud máte rádi majonézu trochu kyselou, přidejte kapku octu.
Na tatarku vmixujte kousek nasekané spařené cibule a kyselý okurek.