Majonéza z červené čočky

Pokud chcete méně tučnou verzi majonézy, bez lepku, laktózy a sóji, je toto recept pro vás. Vymyslela jej maminka od přítele a musím říct, že je mnohem lepší než kupovaná.

Pořebujeme:
  • 1/4 hrnku červené čočky
  • 1 hrnek vody
  • sůl
  • 2 lžičky hořčice (může být i dijonská)
  • pepř
  • 2 lžíce řepkového oleje (pokud chcete jemnější majonézu, přidávejte postupně více oleje)
Čočku namočíme přes noc v hrnku vody a druhý den v této vodě rozmixujeme, přecedíme přes plátno a za stálého míchání přivedeme k varu. Až "čočkové mléko" zhoustne (asi po 20 minutách), necháme vychladnout a vychladit v lednici. Poté postupujeme, jako u klasické sojanézy. Rozmixujeme se solí, špetkou pepře a přidáváme olej. Tato majonéza zhoustne už se 2 lžícemi oleje a množství bude na 1 malou skleničku. 
Tip: 
Řepkový olej můžete nakombinovat s lněným olejem pro omega 3 i s olivovým olejem. 
Pokud máte rádi majonézu trochu kyselou, přidejte kapku octu. 
Na tatarku vmixujte kousek nasekané spařené cibule a kyselý okurek.

Nejnovější příspěvky na instagramu

Sledujte

Štítky

bez lepku (111) bez sóji (111) blog (2) brambory (19) cake (11) cizrna (8) cuketa (10) černá sůl (7) červená čočka (10) čočka (8) čokoláda (11) datle (7) dezerty (21) do 15 min (69) do 30 min (24) dort (6) dresing (6) drink (18) English version (39) fazole (5) gluten free (110) houskový knedlík (5) chia (9) chléb (4) chlebíčky (14) chuťovky (20) kapusta (3) kari (5) kešu (6) kokosové mléko (30) koláč (10) kynuté těsto (12) lahůdkové droždí (19) likér (3) luštěniny (17) majonéza (15) mléko (15) nápoje (27) narozeniny (29) občerstvení (45) omáčka (19) ořechy (21) ovoce (44) party (51) pečivo (12) pizza (3) polévka (18) pomazánka (12) protein (3) rajčata (23) rýže (14) římský kmín (12) skořice (22) sladká jídla (10) sloní žrádlo (1) smetana (27) smoothie (24) snídaně (53) soy free (110) sugo di pomodoro (10) svačina (43) sýr (15) tahini (6) těsto (24) těstoviny (12) tofu (17) Vánoce (8) žampiony (19)
© Vegprojekt.