Pařížský dort s banánem

Dlouho připravovaný příspěvek na můj nejoblíbenější dort :) Přidávám navíc banán, je to "šťavnatější", ale nemusí tam být ;) Pokud budete dělat bez banánu, doporučuji dvojnásobné množství krému. Korpus 2 je inspirován opět z receptu na Princeznin dort, poměry upraveny do menší formy 18 cm.
Potřebujeme:
Korpus 1 (menší forma 18 cm)
Tento (chutná mi mnohem víc):
  • 1 menší banán
  • 40 g třtinového cukru
  • 120 g polohrubé mouky (zkoušela jsem i ze špaldové a super)
  • 80 ml oleje
  • 2 lžičky prášku do pečiva (bez fosfátů)
  • 80 ml vody
  • 2 vrchovaté lžíce kakaa 
Pokud byste chtěli dort větší, na formu 22 cm použijte poměry těsta z tohoto receptu, jen přidejte navíc kakao. Na větší korpus budete potřebovat dvojnásobné množství krému.
A nebo tento (korpus 2 - na formu 18 cm):
  • 3/4 hrnku polohrubé mouky
  • 1/4 hrnku hnědého cukru
  • 1/4 hrnku tapiokového škrobu (nebo kukuřičného, bramborového)
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 1/4 hrnku slunečnicového oleje
  • 2 lžíce datlového sirupu
  • 1/2 hrnku kokosového mléka (či smetany)
  • 1/4 hrnku vroucí vody
  • 1 lžička octu
  • 2 lžíce kakaa
  • půl prášku do pečiva (u tohoto dortu jsem jej zapomněla přidat a nevadilo to)
Krém (na formu 18 cm):
  • 1 plechovka kokosového mléka (400ml)
  • 3 vrchovaté lžičky moučkového cukru
  • 1/2 tabulky hořké čokolády (70% - 80%)
  • 2 vrchovaté lžičky kakaa
Náplň:
  • 2 - 3 banány
Poleva:
  • 4 velké čtverce hořké čokolády (kupuji v Lidlu 74%)
  • 20g Alsanu bio (nebo jiný rostlinný margarín)

Korpus 1: Banán umixujeme s cukrem do jemné pěny, vešleháme olej, vodu a postupně přidáme mouku s práškem do pečiva a kakao. Pečeme na 180°C  asi 20-25 minut, dle trouby. Zkusíme párátkem, zda se těsto už nelepí.
Tip: Jakmile vmícháte kypřící prášek, těsto dejte hned péct, pokud byste ho nechali odstát nějakou dobu, korpus by vám mohl potom "spadnout" (po vyjmutí z trouby by klesl a nebyl by nadýchaný).
Koprus 2: Zvlášť smícháme sypké ingredience a zvlášť tekuté, poté vše dohromady a dáme do předehřáté trouby. Pečeme na 150°C asi 35 - 45 min (u té menší formy, je to kratší dobu, než u klasické, zkoušíme píchnutím dřevěnou špejlí do těsta, nesmí se lepit na špejli ;) ).
Krém: Mléko (ztuhlé z lednice, minimálně přes noc) - pouze tuhou část, bez vody, vyšleháme s cukrem - rychle zhoustne, potom vešleháme kakao, nakonec přidáme ve vodní lázni rozpuštěnou čokoládu.
Pokud vám krém nezhoustl po vyšlehání s cukrem a máte obavy, že neztuhne, vešlehejte ještě Smetafix - já ho nepoužívám, nechutná mi v krému a zatím se mi nestalo, že by tento krém neztuhl.
Poleva: Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu a Alsan, necháme chladnout. Tento úkon děláme, až po ztuhnutí dortu  - pokud jej dáváte tuhnout přes noc, udělejte polevu ráno.

Postup: Na vychladlý korpus naskládáme dva podélně rozkrojené banány. Kdyby byl korpus moc vysoký, můžeme ho seříznout. Na banány rozetřeme krém a dáme ztuhnout do lednice, ideálně přes noc, ale postačí alespoň 2h.
Poté polejeme polevou a opatrně rozetřeme lžící. Lepší efekt by byl, polít dort bez formy, aby poleva stékala přes okraj - na to budete potřebovat více polevy, cca dvojnásob a musí být dobře ztuhlý krém. Tato poleva se neláme a krásně ji rozkrojíte. Dort necháme ještě vychladit, aby poleva ztuhla - to netrvá dlouho (stačí 15 min) a můžete servírovat.
Tip: Aby poleva při krájená nepopraskala, namáčím nůž při každém řezu do horké vody.
Postup a další fotky:

Nejnovější příspěvky na instagramu

Sledujte

Štítky

bez lepku (111) bez sóji (111) blog (2) brambory (19) cake (11) cizrna (8) cuketa (10) černá sůl (7) červená čočka (10) čočka (8) čokoláda (11) datle (7) dezerty (21) do 15 min (69) do 30 min (24) dort (6) dresing (6) drink (18) English version (39) fazole (5) gluten free (110) houskový knedlík (5) chia (9) chléb (4) chlebíčky (14) chuťovky (20) kapusta (3) kari (5) kešu (6) kokosové mléko (30) koláč (10) kynuté těsto (12) lahůdkové droždí (19) likér (3) luštěniny (17) majonéza (15) mléko (15) nápoje (27) narozeniny (29) občerstvení (45) omáčka (19) ořechy (21) ovoce (44) party (51) pečivo (12) pizza (3) polévka (18) pomazánka (12) protein (3) rajčata (23) rýže (14) římský kmín (12) skořice (22) sladká jídla (10) sloní žrádlo (1) smetana (27) smoothie (24) snídaně (53) soy free (110) sugo di pomodoro (10) svačina (43) sýr (15) tahini (6) těsto (24) těstoviny (12) tofu (17) Vánoce (8) žampiony (19)
© Vegprojekt.