Perník s povidly

Tento recept pochází z Jižní Moravy a původně obsahuje vejce a hladkou pšeničnou mouku. Mamka jej peče tradičně už několik let, já se ho letos pokusila zveganizovat. Sice mi trochu popraskal, jelikož jsem těsto rozválela moc na tenko, ale příští rok už budu vědět :))
Potřebujeme:
  • 300g hladké špaldové mouky
  • 250g mletého cukru
  • 1 rozmačkaný banán
  • 2 lžíce datlového sirupu
  • 1 lžíce rumu
  • 2 lžíce rostlinného mléka
  • 1/2 lžíce kypřícího prášku bez fosfátů
  • 1 lžička perníkového koření
Náplň:
  • povidla
  • nasekané vlašské ořechy

Ze surovin zpracujeme těsto (nejlépe v robotu, je tuhé), rozdělíme na 3 díly a z každého rozválíme cca 5mm hrubou placku (obdélník, jako na štrůdl). Potřeme hrubší vrstvou povidel a posypeme sekanými ořechy. Zahneme boční strany a zamotáme klasický závin. Pečeme na 180°C dokud nezačnou zlátnout. Nedávejte záviny moc blízko sebe, dost se "rozplácnou" :).
Krájíme ještě teplé/vlažné zubatým nožem, konzistence bude křupavá karamelová, po vychladnutí by nám povrch popraskal.

Nejnovější příspěvky na instagramu

Sledujte

Štítky

bez lepku (111) bez sóji (111) blog (2) brambory (19) cake (11) cizrna (8) cuketa (10) černá sůl (7) červená čočka (10) čočka (8) čokoláda (11) datle (7) dezerty (21) do 15 min (69) do 30 min (24) dort (6) dresing (6) drink (18) English version (39) fazole (5) gluten free (110) houskový knedlík (5) chia (9) chléb (4) chlebíčky (14) chuťovky (20) kapusta (3) kari (5) kešu (6) kokosové mléko (30) koláč (10) kynuté těsto (12) lahůdkové droždí (19) likér (3) luštěniny (17) majonéza (15) mléko (15) nápoje (27) narozeniny (29) občerstvení (45) omáčka (19) ořechy (21) ovoce (44) party (51) pečivo (12) pizza (3) polévka (18) pomazánka (12) protein (3) rajčata (23) rýže (14) římský kmín (12) skořice (22) sladká jídla (10) sloní žrádlo (1) smetana (27) smoothie (24) snídaně (53) soy free (110) sugo di pomodoro (10) svačina (43) sýr (15) tahini (6) těsto (24) těstoviny (12) tofu (17) Vánoce (8) žampiony (19)
© Vegprojekt.