Toto je recept od mojí kamarádky, který jsem zveganizovala a hladkou mouku nahradila špaldovou. Jsou měkké a moc dobré.
Potřebujeme:- 350g špaldové mouky
- 130g moučkového cukru
- 20-30g tuku (Alsan bio)
- 1 banán
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1 lžička perníkového koření
- 3 lžíce datlového sirupu
- moučkový cukr
- citrónová šťáva
Mouku a cukr prosejeme, aby v něm nebyly hrudky. Cukr vyšleháme s rozmačkaným banánem, přidáme rozehřátý tuk, datlový sirup s kořením, polovinu mouky, sodu a dobře promícháme. Potom přidáme zbytek mouky, vpracujeme ji a dopracujeme na hodně pomoučeném vále. Vpracujeme ještě tolik mouky, až je těsto vláčné, nelepivé, ale ne příliš tuhé. Necháme v chladu 24 hodin odležet. Pozor na mouku, pokud už těsto drží tvar koule, ale trochu lepí, nepřidávat mouku, protože jakmile se to přemoučí nejsou po vychladnutí měkké, ale tvrdé a potřebují čas na změknutí.