Domácí přesnídávka bez cukru

Pokud máte hodně ovoce, které rychle zraje a nestíháte ho spotřebovat...(a nehcete ze všeho dělat pálenku :)) Zkuste klasickou přesnídávku. Je jednoduchá a navíc bez cukru...
Potřebujeme:
  • jablka
  • hrušky
  • 2 velké mrkve
  • 1-2 vanilkové pudinkové prášky 
  • malé skleničky na zavaření
  • množství jsem dala takové, abych naplnila můj největší 5l hrnec, poměr byl 2:1 hrušky:jablka
  • zde můžete obměňovat ovoce, dle sezóny - základ jsou vždy jablka a dále můžete kombinovat třeba ryngle, jahody, maliny, borůvky, meruňky, broskve nebo i přidat pár banánů
  • dělala jem i verzi jablka + hrušky a tu jsou malinko osladila hnědým třtinovým cukrem (2 lžíce na 12 skleniček)
Je to takový recept "od oka", jelikož jsem nic nevážila, ani neodměřovala, ale myslím, že to zvládne odhadnout každý.
Hrušky a jablka zbavíme jadřinců a kůže, nakrájíme na čtvrtky a vložíme do hrnce. Mrkev oloupeme, nakrájíme na kolečka a přidáme. Vše podlejeme 1 hrnkem vody, přivedeme varu a na malém ohni pomalinku dusíme pod poklicí do měkka. Klidně hodinu i déle.
Poté, co se jablka a hrušky rozvaří (mrkev zůstane celá), rozmixujeme na hladkou přesnídávku. Nyní, podle toho, kolik ovoce pustilo vody vmícháme 1 vanilkový pudinkový prášek, rozmíchaný v 1/2 hrnku vody. Pár minut vaříme, konzistence by měla připomínat kupovanou přesnídávku a zde počítejme s tím, že po zavaření a vychladnutí ještě trochu zhoustne. Do tohoto receptu s mrkví mi stačil 1 pudink, do minulého receptu jen z jablek a hrušek jsou musela dát 2 pudinky, abych docílila stejné hustoty. Vaříme ještě 10 min a vypneme.

Dáme si vařit konvici vody a mezitím přesnídávku rozlejeme do skleniček, skleničky uzavřeme a naskládáme do největšího hrnce. Je dobré mít stejně vysoké skleničky, aby byly všechny stejně ponořené.
Jakmile voda začne vařit, vypneme ji a nalijeme do hrnce k přesnídávkám - asi 3 cm pod okraj skleniček (pokud jste uvařili málo vody, dolejte do hrnce vodu z kohoutku a přiveďte k varu v hrnci s přesnídávkama). Přiklopíme pokličkou a na nejmenším ohni udržujeme teplotu 20 min (voda nesmí vařit-bublat). Teplotu vody neměřím, ač by měla být kolem 80°C - babička tímto způsobem zavařuje celé roky a vše funguje, jak má :).
Poté vypneme a můžeme nechat buď do rána vychladnout v hrnci, nebo skleničky vylovíme a necháme na utěrce oschnout a vychladnout.

Video, co se týká hustoty můžete zhlédnout na mém instagramu v "příběhu" Zavařeniny.
Tip: pro zajímavější chuť, můžete i okořenit třeba skořicí, kurkumou i kardamonem.


Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Nejnovější příspěvky na instagramu

Sledujte

Štítky

bez lepku (111) bez sóji (111) blog (2) brambory (19) cake (11) cizrna (8) cuketa (10) černá sůl (7) červená čočka (10) čočka (8) čokoláda (11) datle (7) dezerty (21) do 15 min (69) do 30 min (24) dort (6) dresing (6) drink (18) English version (39) fazole (5) gluten free (110) houskový knedlík (5) chia (9) chléb (4) chlebíčky (14) chuťovky (20) kapusta (3) kari (5) kešu (6) kokosové mléko (30) koláč (10) kynuté těsto (12) lahůdkové droždí (19) likér (3) luštěniny (17) majonéza (15) mléko (15) nápoje (27) narozeniny (29) občerstvení (45) omáčka (19) ořechy (21) ovoce (44) party (51) pečivo (12) pizza (3) polévka (18) pomazánka (12) protein (3) rajčata (23) rýže (14) římský kmín (12) skořice (22) sladká jídla (10) sloní žrádlo (1) smetana (27) smoothie (24) snídaně (53) soy free (110) sugo di pomodoro (10) svačina (43) sýr (15) tahini (6) těsto (24) těstoviny (12) tofu (17) Vánoce (8) žampiony (19)
© Vegprojekt.