- 250g hladké špaldové mouky
- 250g celornné špaldové mouky
- 250ml teplé vody
- 1/2 kostky droždí
- 1 lžičku soli
- 4 lžíce olivového oleje
Na pizzu:
- sugo do pomodoro (rajčatový základ)
- žampiony
- olivy
- oregáno
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- vegan parmesan
Sugo di pomodoro (na 4 pizzy):
- 500g rajčat
- 2 stroužky česneku
- 1 střední mrkev
- cibule
- olivový olej
- bazalka
- sůl, pepř, cukr
- hrnek vlašských ořechů (kešu nebo mandlí)
- lžička hrubozrnné soli
- 1/4 hrnku lahůdkového droždí
- můžete přidat i 2 lžíce sezamu
Nejprve si smícháme oba druhy mouky, k nim přidáme sůl, rozdrobené droždí, olivový olej a nakonec teplou vodu. V hnětači (nebo rukou) vypracujeme nelepivé těsto a necháme na topení hodinu kynout pod utěrkou.
Sugo di pomodoro:
Na olivovém oleji orestujeme česnek, přidáme cibuli a nakrájenou mrkev,
po chvíli přidáme rajčata a dusíme cca 20min. Nakonec nasekanou čerstvou
bazalku, sůl, pepř, cukr a rozmixujeme.
Vše dáme do chopperu a rozmixujeme.
Pizza:
Troubu předehřejeme na 250°C. Těsto rozdělíme na dvě části a první část vyválíme do tenka a rozprostřeme na plech.
Na rozválené těsto vymáčkneme 2 stroužky česneku a zakápneme cca 2 lžícemi olivového oleje, směs rozetřeme po celé ploše až na okraje.
Poté přidáme 5 lžic suga a také rovnoměrně rozetřeme.
Nyní posypeme žampiony a olivami a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme na horní i spodní ohřev asi 8 min. Ke konci přepneme na horní gril a pečeme ještě 2-3min - podle barvy :)
Na konec posypeme vegan parmesanem a oregánem.
Okomentovat
Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.