Rajčatová omáčka s žampiony a sojovým granulátem - podobná boloňské :)
Potřebujeme:
- 1 cibule
- 1 menší petržel
- 1 mrkev
- uvařený sojový granulát
- 2 rajčata
- 4 žampiony
- rajčatový protlak (asi 3 lžíce)
- voda
- tapiokový škrob (nebo jiný)
- sůl
- balzamikový ocet
- chilli omáčka
- oregáno
- bazalka
- 1 lžíce cukru
- 1 hrnek granulátu
- sůl
- pepř
- drcený kmín
- voda
- Teriaki omáčka
Nejprve uvaříme sojový granulát. Dáme vařit do menšího hrnce vodu, osolíme, opepříme, přidáme drcený kmín a až začne vařit vsypeme granulát. Vaříme 10 - 15 min. Poté zcedíme a vymačkáme vodu, zakápneme asi 3 lžícemi Teriaki omáčky a dáme odležet cca na 2h do lednice.
Na oleji zpěníme cibuli, přidáme na tenké nudličky nakrájenou petržel (nebo nastrouhanou), naložený granulát a chvíli restujeme. Poté přidáme na tenké nudličky nakrájenou (nebo nastrouhanou) mrkev, nakrájené žampiony, rajčata, rajčatový protlak a podlijeme hrnkem vody, pod poklicí dusíme asi 10 minut.
Rozmícháme si půl hrnku vody s lžící tapiokového škrobu a vlijeme do omáčky, dle potřeby naředíme (pokud je to moc husté). Povaříme 5 minut a dochutíme balzamikovým octem (2 lžíce), chilli omáčkou, oregánem, bazalkou a špetkou tymiánu. Dosladíme lžící cukru a dle potřeby osolíme.
Tip: Výborné je podlít omáčku asi 1 dl červeného vína (1:1 víno:voda)
Tip: Výborné je podlít omáčku asi 1 dl červeného vína (1:1 víno:voda)