Gingerbread with fruit
Toto je zveganizovaný Masopustní perník podle Kluků v akci :) Pokud použijete kokosový olej, konzistence bude tuhší a bude velmi připomínat Pardubický perník z obchodu - bude lepší ;) Je to zatím nejlepší perník, který jsem dělala...
Potřebujeme:
- hrnek nakrájeného sušeného ovoce (brusinky, meruňky, ananas, datle, jablka...)
- 1,5 - 2 dl rumu (nešetřila jsem :) )
- 400g polohrubé mouky (a nebo 200g polohrubé a 200g špaldové, či celozrnné pšeničné)
- 100g hnědého cukru
- 2 lžičky jedlé sody, nebo prášku do pečiva (použila jsem od Alnatury)
- 1 polévková lžíce kakaa (zdá se mi to málo, příště dám více)
- 1 - 2 lžíce perníkového koření
- 1/2 lžičky skořice
- špetka soli
- citrónová kúra (z bio citronu)
- 1/4 l sojového mléka
- 1 rozmačkaný banán
- 100ml oleje (pokud chcete tuhší verzi, doporučuji rozpuštěný kokosový olej, jinak třeba řepkový či slunečnicový)
- domácí marmeláda
- 500g 70% čokolády + 1 lžička kokosového oleje na polevu
Nakrájené ovoce naložíme na 12h do rumu. Smícháme suché ingredience, přidáme mléko, olej, banán a naložené ovoce i s rumem. Pečeme na 180°C asi 45 min. Po vychladnutí podélně rozřízneme, potřeme marmeládou, přiklopíme druhou polovinou a polijeme čokoládou rozpuštěnou s trochou kokosového oleje.