- 250g fazolí pinto (nebo jiné, jaké chcete ;))
- 1 cibule
- 1 červená cibule
- 1 rajče
- 2 bílé papriky
- 1/2 hrnku nasekaného pórku
- 2 lžíce mleté papriky
- 1 lzička kmínu
- pepř
- sůl
- 3 vegan párky (Salve Natura, pokud chcete jídlo bez lepku, párky vynechte a nahraďte žampiony nebo hlívou)
- 1 lžíce lahůdkového droždí
- 2 lžíce sojové omáčky (Tamari je bezlepková)
- chilli omáčka
- ocet 1-2 lžičky
- bylinky (mám směs Krakonošova zahrádka)
- 1dl vody s 2lžičkami maniokového škrobu (nebo jiný škrob)
- voda dle potřeby
- olej
Na oleji zpěníme obě cibule, přidáme nakrájené papriky, rajče, kmín, mletou papriku, pepř, promíchame, přidáme uvařené fazole (přes noc namočené), pórek, lahůdkové droždí, nakrájené (oloupané) párky, zahustíme vodou se škrobem, povaříme pár min, dochutíme sojovou omáčkou, solí a octem. Nakonec vmícháme bylinky. Podáváme s pečivem nebo rýží.
Jasmínová kari rýže: Na oleji zpěníme cibuli, zasypeme kari kořením, přidáme propláchnoutou rýži, zalijeme vodou (na 1 díl jasmínové rýže 1,5 dílu vody), osolíme a klasicky uvaříme (11 - 13 min).