Svíčková a domácí houskový knedlík

Zveganizovaná Svíčková na smetaně :) Níže je recept i na domácí sekanou nebo sojové plátky, ale dají se použít i hotové náhražky masa (za mě nejlepší vegan Goody foody, případně Kukuřízek)..
Pozor, pozor, přidala jsem i recept na bezlepkový kynutý knedlík a sojové plátky, takže můžete mít zcela bezlepkovou variantu, stačí si vybrat...
Níže najdete i fotopostupy...
Potřebujeme:
Houskový knedlík (na 2 knedlíky)
  • 420 g hrubé mouky
  • 20 g čerstvého droždí
  • 300 ml sojového mléka (nebo jiného rostlinného)
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžíce mletého lněného semínka (není nutné)
  • 90g vegan bagety nebo housky
  • čerstvá petrželka nebo libeček

Bezlepkový kynutý knedlík (na 2 knedlíky)
  • 200 g kukuřičné mouky
  • 100g bramborového nebo jiného škrobu
  • 100g rýžové mouky
  • 1 lžička soli
  • 1/3 hrnku mletého lněného semínka + cca 150 ml vody = lněné vejce
  • 1 hrnek (250ml) sojového mléka
  • 1 lžička cukru
  • 1/2 kostky droždí

Sekaná
  • 1 tofu natural (alfabio, Lidl)
  • 5 menších čerstvých žampionů
  • půl skleničky/plechovky žampionů ve slaném nálevu
  • 1 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžíce kremžské hořčice
  • 3 lžíce shoyu
  • 2 lžíce olivovového oleje
  • 1 lžíčka tahini
  • 3 lžíce mletého lněného semínka
  • 2 lžíce vegan parmezánu
  • 1 lžička adžiky
  • sůl, pepř
  • dle potřeby hladká špaldová mouka (dala jsem asi 5 lžic) popřípadě kuuřičná strouhanka pro verzi bez lepku

Omáčka (bezlepková)
  • 2 cibule
  • 1 petržel
  • 2 mrkve
  • 5 kuliček nového koření
  • 10 kuliček černého pepře
  • 4 bobkové listy
  • olej
  • 3 vrchovaté lžičky rýžové mouky
  • sojová smetana
  • sůl, pepř

Sojové plátky
  • sojové plátky
  • sůl
  • pepř
  • bobkový list
  • nové koření

Na ozdobu:
  • brusinky
  • citron 
  • rostlinná smetana

Houskový knedlík: Lžíci mletého lněného semínka smícháme s trochou mléka a necháme odstát, zbylé mléko ohřejeme (nesmí být moc vlažné ani vařící), přidáme droždí, špetku cukru, lžíci mouky, přikryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek.
Mezitím mouku smícháme se solí, nakrájenou houskou a libečkem, přidáme hotový kvásek, namočené lněné semínko a vypracujeme těsto. Necháme kynout 40 min až hodinu.
Vytvarujeme dva knedlíky a necháme pod utěrkou ještě chvíli kynout. Mezitím dáme vařit vodu s 2 lžičkami soli. Knedlíky vložíme do vroucí vody a vaříme 25 minut pod poklicí (v polovině varu je otočíme). Vytáhneme z vody, propícháme vidličkou a necháme vychladnout.

Bezlepkový kynutý knedlík: Nejprve si namočíme lněné semínko a necháme zhoustnout. Sojové mléko ohřejeme, smícháme s cukrem a droždím a necháme na teplém místě vzejít malý rychlý kvásek (asi 5 min). Ostatní suché ingredience smícháme, přidáme lněné vejce a kvásek, propracujeme pevné těsto - nesmí být moc suché ani moc tekuté. Pokud je suché, přidejte vodu. Necháme kynout 20 min pod utěrkou. Mezitím ve velkém hrnci přivedeme k varu osolenou vodu. Po vykynutí vytvarujeme knedlíky (ty můžete vytvarovat i před kynutím, ale mě popraskaly a stejně jsem je musela znova propracovat a vytvarovat) a dáme vařit na 20 min pod pokličku.

Sekaná: Všechny ingredience dáme do chopperu a umixujeme. Pečeme ve formě vyložené pečícím papírem asi 40 minut na 180°C.

Omáčka: Na oleji orestujeme cibule rozkrojené na půl, přidáme nakrájenou kořenovou zeleninu a koření, podlijeme 5 dl vody (ať je zelenina ponořená) a vaříme pod pokličkou asi 30 min. Zahustíme rýžovou moukou rozmíchanou ve 2 dl vody a dle potřeby ještě naředíme vodou nebo sojovým mlékem. Vaříme dalších 20 min. Nyní můžemem vyndat koření a omáčku rozmixovat, nebo přepasírovat přes síto (tato varianta mi chutná více), zjemníme smetanou, ochutíme solí a pepřem.
Podáváme s citrónem, brusinkami a případně i kokosovou šlehačkou (tuhá část kokosového mléka z plechovky).

Sojové plátky: Plátky vaříme 20 min v osolené a opepřené vodě s novým kořením a bobkovým listem, pořádně vymačkáme a přidáme dusit k zeleninovému základu. Poté vyjmeme, dáme na plech vyložený pečícím papírem, znovu okořeníme pepřem a dle potřeby dosolíme a pečeme na 200 stupňu asi 15 min.

Fotopostupy:

Houskový knedlík

Sekaná

Omáčka

Nejnovější příspěvky na instagramu

Sledujte

Štítky

English version (39) Vánoce (8) bez lepku (111) bez sóji (111) blog (2) brambory (19) cake (11) chia (9) chlebíčky (14) chléb (4) chuťovky (20) cizrna (8) cuketa (10) datle (7) dezerty (21) do 15 min (69) do 30 min (24) dort (6) dresing (6) drink (18) fazole (5) gluten free (110) houskový knedlík (5) kapusta (3) kari (5) kešu (6) kokosové mléko (30) koláč (10) kynuté těsto (12) lahůdkové droždí (19) likér (3) luštěniny (17) majonéza (15) mléko (15) narozeniny (29) nápoje (27) občerstvení (45) omáčka (19) ovoce (44) ořechy (21) party (51) pečivo (12) pizza (3) polévka (18) pomazánka (12) protein (3) rajčata (23) rýže (14) skořice (22) sladká jídla (10) sloní žrádlo (1) smetana (27) smoothie (24) snídaně (53) soy free (110) sugo di pomodoro (10) svačina (43) sýr (15) tahini (6) tofu (17) těsto (24) těstoviny (12) černá sůl (7) červená čočka (10) čokoláda (11) čočka (8) římský kmín (12) žampiony (19)
2025 © Vegprojekt.