Zveganizovaná Svíčková na smetaně :) Níže je recept i na domácí sekanou nebo sojové plátky, ale dají se použít i hotové náhražky masa (za mě nejlepší vegan Goody foody, případně Kukuřízek)..
Pozor, pozor, přidala jsem i recept na bezlepkový kynutý knedlík a sojové plátky, takže můžete mít zcela bezlepkovou variantu, stačí si vybrat...
Níže najdete i fotopostupy...
Pozor, pozor, přidala jsem i recept na bezlepkový kynutý knedlík a sojové plátky, takže můžete mít zcela bezlepkovou variantu, stačí si vybrat...
Níže najdete i fotopostupy...
Houskový knedlík (na 2 knedlíky)
- 420 g hrubé mouky
- 20 g čerstvého droždí
- 300 ml sojového mléka (nebo jiného rostlinného)
- 2 lžičky soli
- 1 lžíce mletého lněného semínka (není nutné)
- 90g vegan bagety nebo housky
- čerstvá petrželka nebo libeček
Bezlepkový kynutý knedlík (na 2 knedlíky)
- 200 g kukuřičné mouky
- 100g bramborového nebo jiného škrobu
- 100g rýžové mouky
- 1 lžička soli
- 1/3 hrnku mletého lněného semínka + cca 150 ml vody = lněné vejce
- 1 hrnek (250ml) sojového mléka
- 1 lžička cukru
- 1/2 kostky droždí
Sekaná
- 1 tofu natural (alfabio, Lidl)
- 5 menších čerstvých žampionů
- půl skleničky/plechovky žampionů ve slaném nálevu
- 1 cibule
- 4 stroužky česneku
- 1 lžíce kremžské hořčice
- 3 lžíce shoyu
- 2 lžíce olivovového oleje
- 1 lžíčka tahini
- 3 lžíce mletého lněného semínka
- 2 lžíce vegan parmezánu
- 1 lžička adžiky
- sůl, pepř
- dle potřeby hladká špaldová mouka (dala jsem asi 5 lžic) popřípadě kuuřičná strouhanka pro verzi bez lepku
Omáčka (bezlepková)
- 2 cibule
- 1 petržel
- 2 mrkve
- 5 kuliček nového koření
- 10 kuliček černého pepře
- 4 bobkové listy
- olej
- 3 vrchovaté lžičky rýžové mouky
- sojová smetana
- sůl, pepř
Sojové plátky
- sojové plátky
- sůl
- pepř
- bobkový list
- nové koření
Na ozdobu:
- brusinky
- citron
- rostlinná smetana
Houskový knedlík: Lžíci mletého lněného semínka smícháme s trochou mléka a necháme odstát, zbylé mléko ohřejeme (nesmí být moc vlažné ani vařící), přidáme droždí, špetku cukru, lžíci mouky, přikryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek.
Mezitím mouku smícháme se solí, nakrájenou houskou a libečkem, přidáme hotový kvásek, namočené lněné semínko a vypracujeme těsto. Necháme kynout 40 min až hodinu.
Vytvarujeme dva knedlíky a necháme pod utěrkou ještě chvíli kynout. Mezitím dáme vařit vodu s 2 lžičkami soli. Knedlíky vložíme do vroucí vody a vaříme 25 minut pod poklicí (v polovině varu je otočíme). Vytáhneme z vody, propícháme vidličkou a necháme vychladnout.
Bezlepkový kynutý knedlík: Nejprve si namočíme lněné semínko a necháme zhoustnout. Sojové mléko ohřejeme, smícháme s cukrem a droždím a necháme na teplém místě vzejít malý rychlý kvásek (asi 5 min). Ostatní suché ingredience smícháme, přidáme lněné vejce a kvásek, propracujeme pevné těsto - nesmí být moc suché ani moc tekuté. Pokud je suché, přidejte vodu. Necháme kynout 20 min pod utěrkou. Mezitím ve velkém hrnci přivedeme k varu osolenou vodu. Po vykynutí vytvarujeme knedlíky (ty můžete vytvarovat i před kynutím, ale mě popraskaly a stejně jsem je musela znova propracovat a vytvarovat) a dáme vařit na 20 min pod pokličku.
Sekaná: Všechny ingredience dáme do chopperu a umixujeme. Pečeme ve formě vyložené pečícím papírem asi 40 minut na 180°C.
Omáčka: Na oleji orestujeme cibule rozkrojené na půl, přidáme nakrájenou kořenovou zeleninu a koření, podlijeme 5 dl vody (ať je zelenina ponořená) a vaříme pod pokličkou asi 30 min. Zahustíme rýžovou moukou rozmíchanou ve 2 dl vody a dle potřeby ještě naředíme vodou nebo sojovým mlékem. Vaříme dalších 20 min. Nyní můžemem vyndat koření a omáčku rozmixovat, nebo přepasírovat přes síto (tato varianta mi chutná více), zjemníme smetanou, ochutíme solí a pepřem.
Podáváme s citrónem, brusinkami a případně i kokosovou šlehačkou (tuhá část kokosového mléka z plechovky).
Sojové plátky: Plátky vaříme 20 min v osolené a opepřené vodě s novým kořením a bobkovým listem, pořádně vymačkáme a přidáme dusit k zeleninovému základu. Poté vyjmeme, dáme na plech vyložený pečícím papírem, znovu okořeníme pepřem a dle potřeby dosolíme a pečeme na 200 stupňu asi 15 min.
Fotopostupy:
Houskový knedlík
Sekaná