Recept na pravé italské těsto, rajčatový základ - sugo di pomodoro a tipy, co na pizzu...
Těsto (na 1 pizzu)
- 250 g hladké mouky
- 1/4 kostky droždí
- 125 ml vlažné vody
- sůl
- půl lžíce olivového oleje
Sugo di pomodoro (na 4 pizzy)
- 500g rajčat
- 2 stroužky česneku
- 1 střední mrkev
- cibule
- olivový olej
- bazalka
- sůl, pepř, cukr
- žampiony
- pórek nebo cibuli
- olivy
- sýr Violife mozzarela nebo pizza
- olivový olej
- oregano
- čerstvá bazalka
Těsto:
Droždí rozmícháme v teplé vodě, nalijeme do mouky se solí a olivovým olejem a vypracujeme nelepivé těsto, které necháme odležet v lednici minimálně 12h.
Sugo di pomodoro:
Na olivovém oleji orestujeme česnek, přidáme cibuli a nakrájenou mrkev,
po chvíli přidáme rajčata a dusíme cca 20min. Nakonec nasekanou čerstvou
bazalku, sůl, pepř, cukr a rozmixujeme.
Pizza:
Troubu rozpálíme na maximum (pizza se peče na 300°C, já mám bohužel max. 250°C). Rozválíme
těsto (kdo umí házet nad hlavou je borec a točí těstem nad hlavou),
potřeme olivovým olejem, posypeme oregánem, dáme 4 - 5 lžic suga,
nastrouhaný sýr, na plátky nakrájené čerstvé žampiony, nasekaný pórek či cibuli a olivy. Vložíme do
trouby na spodní i horní pečení asi na 5 min (pokud pečete na 300°C pečte kratší dobu, měly by stačit 3 minuty), poté dopečeme pod grilem. Bazalkou zdobíme až na talíři.
Hotovo, dobrou chuť :)
Tipy: Nezapomeňte na víno, já si neodpustím balzamikový ocet (případně vinný, pár kapek na pizzu). Jako další variantu můžete vyzkoušet třeba kukuřici, žampiony a olivy nebo špenát a žampiony.
Teplota pečení je důležitá - pokud chcete dosáhnout tenkého těsta, je nutné mít troubu na 300°C a péct kratší dobu, pokud pečete na méně stupňů, těsto vám nakyne a už je to spíš koláč...
Teplota pečení je důležitá - pokud chcete dosáhnout tenkého těsta, je nutné mít troubu na 300°C a péct kratší dobu, pokud pečete na méně stupňů, těsto vám nakyne a už je to spíš koláč...