Falafel
- 2 hrnky přes noc namočené cizrny
- 1 hrnek mraženého hrášku
- 1 cibule
- svazek čerstvé petrželky
- 2 stroužky česneku
- chilli
- římský kmín (asi lžíce)
- mletý koriandr (asi lžička)
- sůl
- vrchovatá lžíce hrašky
- vrchovatá lžička sezamové pasty tahini
- brambory
- mrkev
- sůl
- kmín
- mandlová smetana (asi 0,5dl)
- 2 lžíce Mayonette (majonéza z červené čočky)
- 4 lžíce mandlové smetany
- 3 stroužky česneku
- bylinková sůl
Falafel: Cizrnu, hrášek, nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, nasekanou petrželku a koření hodíme do chopperu a mixujeme na kaši, přidáme tahini, hrašku a sůl a ještě promixujeme. Namočenýma rukama tvarujeme buď placičky a smažíme na pánvi, nebo zdravější, ale pomalejší verze, tvarujeme kuličky a pečeme v troubě dozlatova.
Bramborová kaše: Brambory uvaříme s mrkví (asi 4:1) v osolené vodě s kmínem. Vodu slejeme, rozmačkáme, přidáme smetanu a rozmixujeme tyčovým mixérem, dle potřeby dochutíme solí.
Česnekový dresing: Mayonette rozmícháme se smetanou, přidáme prolisovaný česnek a dochutíme bylinkovou solí (případně můžeme rozmixovat dojemna).
PS: Když vynecháte hrášek a tahini, máte klasický falafel ;)