Potřebujeme:
- špagety (bezlepkové)
- 1 hrnek čočky
- 1/4 hrnku olivového oleje
- 3 mrkve
- 1 cibule
- 1 červená paprika
- 3 stroužky česneku
- 1/2 lžičky sušeného tymiánu
- 1 lžička oregána
- sůl, pepř
- 2 lžíce rajského protlaku
- 1/2 hrnku červeného vína
- 800ml loupaných rajčat
- vegan parmezán
Den předem namočenou čočku uvaříme v osolené vodě (asi 20 - 25min), slijeme.
Ve velkém hrnci rozehřejeme olivový olej a přidáme nakrájenou cibuli, mrkev a papriku, poté tymián, oregáno, sůl, pepř a restujeme asi 6 - 8 min.
Přidáme protlak a mícháme další 3 - 4 min. Přilejeme víno, provaříme, dokud se tekutina neodpaří na polovinu.
Poté přidáme loupaná rajčata a dusíme asi 10 - 15 min, dokud se nezačnou rozpadat. Ke konci přidáme rozmačkaný česnek, dochutíme solí, pepřem a vmícháme uvařenou čočku.
Vegan parmezán: kešu (či jiné ořechy) + lahůdkové droždí + hrubozrnná sůl - rozmixovat v chopperu.
Vegan parmezán: kešu (či jiné ořechy) + lahůdkové droždí + hrubozrnná sůl - rozmixovat v chopperu.