Klasické kari:
- 1/2 většího květáku
- 1/2 hrnku červené čočky
- lžíce oleje
- 1 bobkový list
- 1 kardamon (nebo 1/4 lžičky mletého)
- 1 hřebíček
- 1/2 skořice (nebo 1/4 lžičky mleté)
- půl lžičky fenyklu
- 1 velká cibule
- 2 střední rozmačkané rajčata (dala jsem 1 dl domácího suga)
- zelená chilli paprička
- zázvorovo-česneková pasta (nemáte-li, dejte čerstvý nastrouhaný zázvor a česnek :) )
- 1/2 lžičky kurkumy
- 1/4 lžičky koriandru
- 1 lžička mletého kmínu
- 1/4 lžičky garam masaly
- 1/4 hrnku kokosového mléka
- sůl
- čerstvý koriandr na ozdobu
- basmati rýže
Rychlé "české" kari:
- 1 střední květák
- půl hrnku červené čočky
- 1 čerstvá chilli paprička
- kari
- římský kmín
- mletý koriandr
- sůl
- 1 cibule
- olivový olej
- basmati rýže
- 1/2 hrnku kokosového mléka
- citrón
Postup:
Klasické kari
Na pánvi rozehřejeme olej, přidáme bobkový list, skořici, fenykl, kardamon, hřebíček, jakmile se uvolní aroma přidáme nakrájenou cibuli a zelenou chilli papričku.
Restujeme 2-3min.
Poté přidáme rozmačkaná rajčata, propláchnutou červenou čočku, sůl, hrnek vody a dusíme pod pokličkou 15 min.
Přidáme kurkumu, koriandr, kmín, promícháme a přidáme na drobno nakrájený květák. Vaříme 5-7min, potom přidáme kokosové mléko a na mírném plameni vaříme další 3min.
Dochutíme solí, čerstvým koriandrem, česnekem, zázvorem a garam masalou.
Necháme pod pokličkou 10min odstát a podáváme s rýží nebo chappathi.
Basmati rýže: 1 hrnek basmati propláchneme, zalejeme 1,5 hrnkem vody, osolíme, přidáme hřebíček, přivedeme k varu a vaříme pod pokličkou 10 min.
Rychlé "české" kari
Na oleji zpěníme cibuli, přidáme kari, půl lžičky římského kmínu, špetku koriandru a nakrájenou papričku.
Po chvíli přidáme květák, promícháme, zasypeme propláchnutou červenou čočkou, podlijeme vodou, osolíme a dusíme asi 15 min. Ke konci přidáme rýžové nebo kokosové mléko a trošku citrónové šťávy.
Podáváme s basmati rýží uvařenou s hřebíčkem.
Po chvíli přidáme květák, promícháme, zasypeme propláchnutou červenou čočkou, podlijeme vodou, osolíme a dusíme asi 15 min. Ke konci přidáme rýžové nebo kokosové mléko a trošku citrónové šťávy.
Podáváme s basmati rýží uvařenou s hřebíčkem.