Květákové kari

2 recepty na květákové kari - rychlé "české" kari a trochu složitější klasické kari...
Potřebujeme:

Klasické kari:
  • 1/2 většího květáku
  • 1/2 hrnku červené čočky
  • lžíce oleje
  • 1 bobkový list 
  • 1 kardamon (nebo 1/4 lžičky mletého)
  • 1 hřebíček
  • 1/2 skořice (nebo 1/4 lžičky mleté)
  • půl lžičky fenyklu
  • 1 velká cibule
  • 2 střední rozmačkané rajčata (dala jsem 1 dl domácího suga)
  • zelená chilli paprička
  • zázvorovo-česneková pasta (nemáte-li, dejte čerstvý nastrouhaný zázvor a česnek :) )
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • 1/4 lžičky koriandru
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1/4 lžičky garam masaly
  • 1/4 hrnku kokosového mléka 
  • sůl
  • čerstvý koriandr na ozdobu
  • basmati rýže

Rychlé "české" kari:
  • 1 střední květák
  • půl hrnku červené čočky
  • 1 čerstvá chilli paprička
  • kari
  • římský kmín
  • mletý koriandr
  • sůl
  • 1 cibule
  • olivový olej
  • basmati rýže
  • 1/2 hrnku kokosového mléka
  • citrón

Postup:
Klasické kari
Na pánvi rozehřejeme olej, přidáme bobkový list, skořici, fenykl, kardamon, hřebíček, jakmile se uvolní aroma přidáme nakrájenou cibuli a zelenou chilli papričku.
Restujeme 2-3min.
Poté přidáme rozmačkaná rajčata, propláchnutou červenou čočku, sůl, hrnek vody a dusíme pod pokličkou 15 min.
Přidáme kurkumu, koriandr, kmín, promícháme a přidáme na drobno nakrájený květák. Vaříme 5-7min, potom přidáme kokosové mléko a na mírném plameni vaříme další 3min.
Dochutíme solí, čerstvým koriandrem, česnekem, zázvorem a garam masalou.
Necháme pod pokličkou 10min odstát a podáváme s rýží nebo chappathi.
Basmati rýže: 1 hrnek basmati propláchneme, zalejeme 1,5 hrnkem vody, osolíme, přidáme hřebíček, přivedeme k varu a vaříme pod pokličkou 10 min.
Rychlé "české" kari
Na oleji zpěníme cibuli, přidáme kari, půl lžičky římského kmínu, špetku koriandru a nakrájenou papričku.
Po chvíli přidáme květák, promícháme, zasypeme propláchnutou červenou čočkou, podlijeme vodou, osolíme a dusíme asi 15 min. Ke konci přidáme rýžové nebo kokosové mléko a trošku citrónové šťávy.
Podáváme s basmati rýží uvařenou s hřebíčkem.


Nejnovější příspěvky na instagramu

Sledujte

Štítky

bez lepku (111) bez sóji (111) blog (2) brambory (19) cake (11) cizrna (8) cuketa (10) černá sůl (7) červená čočka (10) čočka (8) čokoláda (11) datle (7) dezerty (21) do 15 min (69) do 30 min (24) dort (6) dresing (6) drink (18) English version (39) fazole (5) gluten free (110) houskový knedlík (5) chia (9) chléb (4) chlebíčky (14) chuťovky (20) kapusta (3) kari (5) kešu (6) kokosové mléko (30) koláč (10) kynuté těsto (12) lahůdkové droždí (19) likér (3) luštěniny (17) majonéza (15) mléko (15) nápoje (27) narozeniny (29) občerstvení (45) omáčka (19) ořechy (21) ovoce (44) party (51) pečivo (12) pizza (3) polévka (18) pomazánka (12) protein (3) rajčata (23) rýže (14) římský kmín (12) skořice (22) sladká jídla (10) sloní žrádlo (1) smetana (27) smoothie (24) snídaně (53) soy free (110) sugo di pomodoro (10) svačina (43) sýr (15) tahini (6) těsto (24) těstoviny (12) tofu (17) Vánoce (8) žampiony (19)
© Vegprojekt.