- 1 sojový jogurt (Provamel)
- 100g kešu (namočených přes noc ve vodě)
- 1 hrnek vody
- 1 zarovnanou lžičku soli (dala bych klidně ještě méně, pravá mozzarella nebývá skoro vůbec slaná, ale ať si každý ochutí podle sebe)
- 3 lžíce tapiokového škrobu (dávala jsem vrchovaté)
- 2 lžičky práškového agaru
- led
Kešu slijeme, nasypeme do chopperu, přidáme jogurt, půl hrnku vody a sůl, mixujeme dokud nevznikne hladký krém. Přendáme do uzavíratelné nádoby a necháme 24h odležet v pokojové teplotě.
Po 24h vmícháme tapiokový škrob.
Do menšího hrnce dáme vařit zbylou polovinu hrnku vody s agarem, vaříme 3 minuty. Mezitím si připravíme větší mísu se studenou vodou a ledem, voda musí být ledová. Po 3 minutách vmícháme do agaru kešu krém a vaříme další asi 3 min, dokud nevznikne hustá hmota.
Na tvarování jsem použila klasickou malou naběračku (žufánek ;) ), určitě to může být i lžíce na zmrzlinu či cokoliv podobného, možná i polévková lžíce. Naběračku namočíme do ledové vody a nabereme krémovou hmotu, ponoříme do vody a pár sekund počkáme až se hmota odlepí. Takto postupujeme i dále. Mozzarellu necháme v ledové vodě odstát asi půl hodiny.