Potřebujeme:
- hrnek červené čočky
- olivový olej
- cibule
- 5 stroužků česneku
- lžíce římského kmínu
- cca 2 cm čerstvého zázvoru
- 3 kolečka očištěného bio citronu
- 0,5 kg čerstvých rajčat, nebo konzerva loupaných rajčat
- 1 - 2 kapie (nebo papriky)
- 5 hrnků vody + zeleninový bujon
- lžička kurkumy
- sůl, pepř
- sušená pažitka
- čerstvá bazalka
Na oleji zpěníme cibuli, přidáme římský kmín, nastrouhaný zázvor a nasekaný česnek. Přidáme propláchnutou čočku, kurkumu, nakrájená rajčata (nebu konzervu), nakrájenou kapii, vodu, bujon, kolečka citronu a vaříme půl hodiny. Vyjmeme citrony, rozmixujeme a přidáme sušenou pažitku (nemusí být). Dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem.
Podávám s čerstvou bazalkou.