Potřebujeme:
Na čočku:
- 1 hrnek neloupané červené čočky (asi 4h namočené ve vodě)
- 2 a půl hrnku vody
- lžička soli
- 1/4 lžičky kurkumy
- 3 lžíce olivového oleje
- 3 středně velká rajčata
- 1/2 lžičky římského kmínu
- 1/2 lžičky hořčičných semínek
- špetka fenyklu
- 2 čerstvé chilli papričky
- 2 bobkové listy
- 1/4 lžičky chilli koření
- 2 lžičky strouhaného čerstvého zázvoru
- 1/4 lžičky mletého koriandru (nebo 2 lžíce nasekaného čerstvého koriandru)
- 1/2 lžičky červené papriky mleté
- 1/2 lžičky soli
- 1 lžička cukru
- 1/4 lžičky koření garam masala
- 1 lžíci umeoctu
- 1 - 2 lžičky datlového sirupu
- 2 lžíce kokosového mléka z plechovky
- 2 cibule na ozdobu
Namočenou čočku propláchneme, zalijeme vodou, přidáme sůl a kurkumu a vaříme doměkka asi 30 min.
Mezitím na olivovém oleji opražíme římský kmín, hořčičná semínka, fenykl, nasekané chilli papričky, postupně přidáme bobkové listy, chilli koření a mletou papriku, zázvor a koriandr. Přidáme nasekaná rajčata, sůl, cukr, garam masalu a uvařenou čočku i s vodou. Promícháme, přivedeme k varu, dochutíme solí, umeoctem, datlovým sirupem a zjemníme kokosovým mlékem.
Na oleji osmažíme na kolečka nakrájenou cibuli s trochou cukru, aby zkaramelizovala.
Podáváme s oblíbenou rýží (používám jasmínovou nebo basmati), či s chappati nebo rozpečenou pitou a osmaženou cibulí.