Potřebujeme:
- 2 cibule
- 1 petržel
- 750g žampionů
- 1l vody
- tymián
- sůl
- pepř
- mletý kmín
- 1 lžíce umeoctu
- 1 - 2 lžíce Teriyaki omáčky
- 1 lžička sušeného kopru
- 3 lžíce rýžové mouky + hrnek vody
- olej
- mandlová smetana (nebo jiná rostlinná)
Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme na drobno nakrájenou petržel, poté asi 3/4 množství nakrájených žampionů, zalijeme cca litrem vody, přidáme mletý kmín, kopr, tymián a trochu soli, přivedeme k varu a vaříme asi 10 min.
Poté zahustíme rýžovou moukou rozmíchanou ve vodě do požadované hustoty, za občasného promíchání vaříme ještě asi 15 minut. Polévku rozmixujeme a přidáme zbytek nakrájených žampionů. Dochutíme solí, pepřem, umeoctem a Teriyaki omáčkou. Nakonec zjemníme smetanou.
Ozdobíme čerstvou bazalkou a olivovým olejem.
Pozn. Teriyaki omáčka není nutná, chuťově trochu nasládlá (koupila jsem ve zdravé výživě cca za 30 Kč). Obsahuje lepek, pokud ji vynecháte, budete mít bezlepkovou polévku.