Klasický recept na klasický špenát (ne ten ze školních jídelen, ale naprosto luxusní špenát :)), bramborový knedlík a pečené sojové nudličky...pokud si to chcete urychlit, použijte třeba Ďobáčky nebo jiný polotovar...a místo knedlíku vařený brambor.. ;)
Potřebujeme:
Špenát
- 1 balení mraženého špenátu - protlak nebo řezaný špenát (tuším 400 g)
- 1 větší cibule
- 1-3 stroužky česneku (podle toho jaký :), český je trochu jiný level, než třeba španělský)
- 250 ml vody
- 2 lžíce rýžové mouky
- 1 dl sojové nebo mandlové smetany
- sůl
- pepř
Bramborový knedlík
- 750g brambor
- 250 g hrubé mouky (chceme-li bezlepkový, použijeme 1:1 rýžovou a kukuřičnou mouku + lžíci kukuřičného nebo bramborového škrobu)
- 0,5 dl vody
- sůl
Sojové nudličky
- balení sojových nudliček
- voda
- kmín
- sůl
- pepř
- adžika (nebo jiné oblíbené koření)
- sojová omáčka Tamari
- Teriyaki omáčka
- 3 stroužky česneku
- 1 cibule
- 3 lžíce oleje
Nudličky si připravíme den předem. Uvaříme je v osolené vodě s pepřem, kmínem a sojovou omáčkou. Až vychladnou, vymačkáme z nich vodu. Poté nudličky promícháme s olejem, rozmačkaným česnekem, adžikou (nebo třeba grilovacím kořením), trochu osolíme a přidáme Teriyaki omáčku (nebo zase Tamari). Necháme v lednici přes noc.
Druhý den osmažíme cibuli a přidáme k ní naložené nudličky, opékáme na pánvi do zlatova. Nebo je můžeme zapéct v troubě.
Bramborový knedlík
Brambory oškrábeme, nakrájíme, uvaříme v osolené vodě a rozmačkáme. Přidáme sůl a hrubou mouku a dle potřeby kapku vody. Propracujeme těsto a vytvarujeme asi 3 knedlíky. Ty vložíme do vroucí osolené vody a vaříme 15 - 20 min.
Špenát
Špenát necháme rozmrazit. Osmažíme cibuli, přidáme rozmražený špenát, vodu s rýžovou moukou (dle potřeby naředíme) a vaříme asi 15 minut. Poté osolíme, opepříme, přidáme rozmačkaný česnek a zjemníme smetanou. Můžete přidat i špetku černé soli.