Omáčka:
- 1 l vody
- 3 lžíce hladké mouky
- olej
- čerstvý kopr
- sůl
- ocet
- cukr
- sojová nebo mandlová smetana
- 1 l vody
- asi 5 lžic rýžové mouky
- čerstvý kopr
- sůl
- ocet
- cukr
- sojová či mandlová smetana
- 420 g hrubé mouky
- 20 g čerstvého droždí
- 300 ml sojového mléka (nebo jiného rostlinného)
- 2 lžičky soli
- 90g vegan bagety nebo housky
- čerstvá petrželka nebo libeček
Knedlík:
Mléko ohřejeme (nesmí být moc vlažné ani vařící),
přidáme droždí, špetku cukru, lžíci mouky, přikryjeme utěrkou a necháme
vzejít kvásek.
Mezitím mouku smícháme se solí, nakrájenou houskou a libečkem, přidáme hotový kvásek, namočené lněné semínko a vypracujeme těsto. Necháme kynout 40 min až hodinu.
Vytvarujeme dva knedlíky a necháme pod utěrkou ještě chvíli kynout. Mezitím dáme vařit vodu s 2 lžičkami soli. Knedlíky vložíme do vroucí vody a vaříme 25 minut pod poklicí (v polovině varu je otočíme). Vytáhneme z vody, propícháme vidličkou a necháme vychladnout.
Mezitím mouku smícháme se solí, nakrájenou houskou a libečkem, přidáme hotový kvásek, namočené lněné semínko a vypracujeme těsto. Necháme kynout 40 min až hodinu.
Vytvarujeme dva knedlíky a necháme pod utěrkou ještě chvíli kynout. Mezitím dáme vařit vodu s 2 lžičkami soli. Knedlíky vložíme do vroucí vody a vaříme 25 minut pod poklicí (v polovině varu je otočíme). Vytáhneme z vody, propícháme vidličkou a necháme vychladnout.
Omáčka:
Vodu si dáme vařit v konvici. V hrnci rozehřejeme olej (dávám olej od oka, asi 6 lžic) a postupně přidáme hladkou mouku, dokud jíška není ideálně hustá. Asi po 5 minutách míchání přiléváme /za stálého míchání metličkou/ vroucí vodu do požadované hustoty omáčky.
Přidáme nasekaný kopr (asi hrnek nasekaného kopru) a omáčku vaříme na mírném ohni za občasného promíchání 20 min. Poté osolíme, přidáme ocet a cukr. Na toto množství jsem dala cca 3 lžičky soli, 2 lžíce octu a 4 lžíce hnědého cukru (ale je to pouze orientačně, příště se pokusím přesně odměřit). Nakonec zjemníme smetanou, asi 1dl.
Bezlepková omáčka:
Vodu v hrnci přivedeme k varu a vlijeme rýžovou mouku rozmíchanou v trošce vody. Pokud by byla omáčka málo hustá, ještě přidáme mouku rozmíchanou ve vodě (ať nemáme hrudky). Přidáme nasekaný kopr a vaříme na mírném ohni 20 min. Poté je postup stejný, jako výše :)