Koprová omáčka

Koprovka! Jedna z mých nejoblíbenějších :) Dva recepty - na klasickou i bezlepkovou verzi...Podávat můžete s houskovým knedlíkem, či bramborem :)
Potřebujeme:
Omáčka:
  • 1 l vody
  • 3 lžíce hladké mouky
  • olej
  • čerstvý kopr
  • sůl
  • ocet
  • cukr
  • sojová nebo mandlová smetana
Bezlepková omáčka:
  • 1 l vody
  • asi 5 lžic rýžové mouky
  • čerstvý kopr
  • sůl
  • ocet
  • cukr
  • sojová či mandlová smetana
Knedlík (na 2 knedlíky):
  • 420 g hrubé mouky
  • 20 g čerstvého droždí
  • 300 ml sojového mléka (nebo jiného rostlinného)
  • 2 lžičky soli
  • 90g vegan bagety nebo housky
  • čerstvá petrželka nebo libeček
Jakože maso: Goody foody (vegan)

Knedlík
Mléko ohřejeme (nesmí být moc vlažné ani vařící), přidáme droždí, špetku cukru, lžíci mouky, přikryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek.
Mezitím mouku smícháme se solí, nakrájenou houskou a libečkem, přidáme hotový kvásek, namočené lněné semínko a vypracujeme těsto. Necháme kynout 40 min až hodinu.
Vytvarujeme dva knedlíky a necháme pod utěrkou ještě chvíli kynout. Mezitím dáme vařit vodu s 2 lžičkami soli. Knedlíky vložíme do vroucí vody a vaříme 25 minut pod poklicí (v polovině varu je otočíme). Vytáhneme z vody, propícháme vidličkou a necháme vychladnout.

Omáčka:
Vodu si dáme vařit v konvici. V hrnci rozehřejeme olej (dávám olej od oka, asi 6 lžic) a postupně přidáme hladkou mouku, dokud jíška není ideálně hustá. Asi po 5 minutách míchání přiléváme /za stálého míchání metličkou/ vroucí vodu do požadované hustoty omáčky. 
Přidáme nasekaný kopr (asi hrnek nasekaného kopru) a omáčku vaříme na mírném ohni za občasného promíchání 20 min. Poté osolíme, přidáme ocet a cukr. Na toto množství jsem dala cca 3 lžičky soli, 2 lžíce octu a 4 lžíce hnědého cukru (ale je to  pouze orientačně, příště se pokusím přesně odměřit). Nakonec zjemníme smetanou, asi 1dl.

Bezlepková omáčka:
Vodu v hrnci přivedeme k varu a vlijeme rýžovou mouku rozmíchanou v trošce vody. Pokud by byla omáčka málo hustá, ještě přidáme mouku rozmíchanou ve vodě (ať nemáme hrudky). Přidáme nasekaný kopr a vaříme na mírném ohni 20 min. Poté je postup stejný, jako výše :)

Nejnovější příspěvky na instagramu

Sledujte

Štítky

English version (39) Vánoce (8) bez lepku (111) bez sóji (111) blog (2) brambory (19) cake (11) chia (9) chlebíčky (14) chléb (4) chuťovky (20) cizrna (8) cuketa (10) datle (7) dezerty (21) do 15 min (69) do 30 min (24) dort (6) dresing (6) drink (18) fazole (5) gluten free (110) houskový knedlík (5) kapusta (3) kari (5) kešu (6) kokosové mléko (30) koláč (10) kynuté těsto (12) lahůdkové droždí (19) likér (3) luštěniny (17) majonéza (15) mléko (15) narozeniny (29) nápoje (27) občerstvení (45) omáčka (19) ovoce (44) ořechy (21) party (51) pečivo (12) pizza (3) polévka (18) pomazánka (12) protein (3) rajčata (23) rýže (14) skořice (22) sladká jídla (10) sloní žrádlo (1) smetana (27) smoothie (24) snídaně (53) soy free (110) sugo di pomodoro (10) svačina (43) sýr (15) tahini (6) tofu (17) těsto (24) těstoviny (12) černá sůl (7) červená čočka (10) čokoláda (11) čočka (8) římský kmín (12) žampiony (19)
2025 © Vegprojekt.