Recept na klasické palačinky z hladké špaldové mouky...dělám je vždy od oka, takže se pokusím množství přibližně odhadnout.. :) Nedávám ani banán či mleté lněné semínko místo vejce, postačí škrob.
Potřebujeme (asi na 5 palačinek):- 3 dl sojového mléka
- špetka soli
- 1-2 lžíce cukru (mám ráda sladké)
- 1 lžíce kukuřičného (tapiokového, maniokového...) škrobu
- asi 1,5 hrnku hladké špaldové mouky (můžete použít i hladkou pšeničnou, nebo část hladké a část polohrubé)
Mléko rozmícháme se solí a cukrem, přidáme škrob a postupně přisypáváme mouku. Konzistence musí být hustá a tekutá, aby se dobře roztekla na pánvi, ale zároveň nebyla palačinka moc hrubá. Vždy dělám "test prstem" :)) - namočíte prst a musí vám na něm zůstat asi milimetrová vrstva těsta, pokud vše zteče, přidejte mouku. Pokud je těsto moc husté a špatně se na pánvi roztéká, zřeďte ho mlékem.
Pokud máte kvalitní teflonovou pánev, podaří se vám palačinky udělat i bez oleje, já pánev vždy trošku potřu kokosovým olejem, dělám je téměř na sucho.
Palačinky podávám s domácím džemem, mandlemi a javorovým sirupem.