Rynglový kompot

Rynglový, nebo i švestkový a meruňkuvý...v zimě, jako když najdeš :)
Potřebujeme:
  • ryngle (meruňky, švestky...)
  • velký hrnec (můj největší hrnec má asi 5 litrů, takže v něm zavařím 4 velké sklenice nebo 6-7 malých - tak, aby bylo možné jej přiklopit pokličkou)
  • sklenice (od okurek, zelí atd. - recykluji sklenice pořád dokola)
  • cukr krystal
Čas: cca 30 min

Ryngle opláchneme a naplníme jimi umyté sklenice - sklenice na každou zavařovací várku použijte nejlépe o stejné velikosti/výšce, kvůli hladině vody.
Do každé sklenice s třešněma dáme 2 lžíce cukru - já použila velké sklenice, ale 2 lžíce cukru jsou minimum i pro malé sklenice, chtěla jsem méně skladký kompot.
Zalijeme vlažnou vodou a sklenice zavřeme. Vložíme je do hrnce, do kterého nalijeme vodu (teplou) asi 3-4 cm pod okraj sklenic.
Příklopíme poklicí a přivedeme k varu, poté stáhneme na nejmenší plamen a jen udržujeme příbližně 25 min.
Můžeme sklenice vytáhnout na utěrku a nechat vychladnout, nebo je nechat vychladnout v hrnci.

Nejnovější příspěvky na instagramu

Sledujte

Štítky

English version (39) Vánoce (8) bez lepku (111) bez sóji (111) blog (2) brambory (19) cake (11) chia (9) chlebíčky (14) chléb (4) chuťovky (20) cizrna (8) cuketa (10) datle (7) dezerty (21) do 15 min (69) do 30 min (24) dort (6) dresing (6) drink (18) fazole (5) gluten free (110) houskový knedlík (5) kapusta (3) kari (5) kešu (6) kokosové mléko (30) koláč (10) kynuté těsto (12) lahůdkové droždí (19) likér (3) luštěniny (17) majonéza (15) mléko (15) narozeniny (29) nápoje (27) občerstvení (45) omáčka (19) ovoce (44) ořechy (21) party (51) pečivo (12) pizza (3) polévka (18) pomazánka (12) protein (3) rajčata (23) rýže (14) skořice (22) sladká jídla (10) sloní žrádlo (1) smetana (27) smoothie (24) snídaně (53) soy free (110) sugo di pomodoro (10) svačina (43) sýr (15) tahini (6) tofu (17) těsto (24) těstoviny (12) černá sůl (7) červená čočka (10) čokoláda (11) čočka (8) římský kmín (12) žampiony (19)
2025 © Vegprojekt.