Potřebujeme:
- ryngle (meruňky, švestky...)
- velký hrnec (můj největší hrnec má asi 5 litrů, takže v něm zavařím 4 velké sklenice nebo 6-7 malých - tak, aby bylo možné jej přiklopit pokličkou)
- sklenice (od okurek, zelí atd. - recykluji sklenice pořád dokola)
- cukr krystal
Ryngle opláchneme a naplníme jimi umyté sklenice - sklenice na každou
zavařovací várku použijte nejlépe o stejné velikosti/výšce, kvůli
hladině vody.
Do každé sklenice s třešněma dáme 2 lžíce cukru - já použila velké
sklenice, ale 2 lžíce cukru jsou minimum i pro malé sklenice, chtěla
jsem méně skladký kompot.
Zalijeme vlažnou vodou a sklenice zavřeme. Vložíme je do hrnce, do kterého nalijeme vodu (teplou) asi 3-4 cm pod okraj sklenic.
Příklopíme poklicí a přivedeme k varu, poté stáhneme na nejmenší plamen a jen udržujeme příbližně 25 min.
Můžeme sklenice vytáhnout na utěrku a nechat vychladnout, nebo je nechat vychladnout v hrnci.