Vycházela jsem z klasického receptu na těsto, jen jsem použila špaldovou a cizrnovou mouku. Také nebylo nutné nechávat těsto kynout přes noc, je to rychlejší a zdravější varianta pizzy :)
Potřebujeme:Těsto (na 2 pizzy)
- 400 g hladké špaldové mouky
- 100 g cizrnové mouky
- 1/2 kostky droždí
- 250 ml vlažné vody
- lžička soli
- 2 lžíce olivového oleje
- 500g rajčat
- 2 stroužky česneku
- 1 střední mrkev
- cibule
- olivový olej
- bazalka
- sůl, pepř, cukr
- žampiony
- pórek nebo cibuli
- olivy
- sýr Violife nebo Veganline
- olivový olej
- oregano
- čerstvá bazalka
Všechny ingredience smícháme, vypracujeme nelepivé těsto a necháme asi hodinu kynout (nedělám žádný kvásek, jen rozdrobím droždí přímo do směsi).
Sugo di pomodoro:
Na olivovém oleji orestujeme česnek, přidáme cibuli a nakrájenou mrkev,
po chvíli přidáme rajčata a dusíme cca 20min. Nakonec nasekanou čerstvou
bazalku, sůl, pepř, cukr a rozmixujeme.
Pizza:
Troubu rozpálíme na 250°C. Rozválíme
těsto,
potřeme olivovým olejem, posypeme oregánem, dáme 4 - 5 lžic suga,
nastrouhaný sýr, na plátky nakrájené čerstvé žampiony, nasekaný pórek či
cibuli a olivy. Vložíme do
trouby na spodní i horní pečení a pečeme asi 10 min (až začne zlátnout).
Bazalkou zdobíme až na talíři.