Začíná se mi blog ladit nějak do oranžova.. :) Ve zdravé výživě jsem viděla dýňový kečup, takže mě napadlo, udělat si jej doma... Našla jsem několik receptů a nejvíc se mi zamlouval tento, kde je nejméně ingrediencí a koření - protože v jednoduchosti je krása, že :) . Když byl kečup vařící, zdál se mi moc kyselý, octu je tam skutečně dost, ale po vychladnutí je jemný a nasládlý, ocet nejde vůbec cítit...je moc dobrý, určitě ho budu dělat pravidelně.
- 1 střední dýně Hokaido (měla jsem 1350 g)
- 0,5 kg rajčat
- 3 cibule
- 2 stroužky česneku
- 150 ml vody
- 120 ml octu
- 2 lžičky mleté sladké papriky
- 3 hřebíčky
- 5 kuliček nového koření
- 10 kuliček pepře
- 4 lžíce hnědého cukru
Omytou vydlabanou dýni nakrájíme na kousky (není potřeba ji loupat), stejně tak cibuli, česnek a rajčata. Vše vložíme do hrnce, podlijeme vodou a přivedeme k varu. Až směs vaří, přidáme ocet, mletou papriku, koření v čajovém sítku, sůl a cukr.
Vaříme hodinu, poté vyjmeme koření, rozmixujeme a v případě potřeby ještě dochutíme solí nebo cukrem a povaříme.
Hrnec přesuneme na nejmenší plamen (stupeň) a vařící kečup plníme postupně přes trychtýř do skleniček. Skleničky hned uzavřeme a otočíme dnem vzhůru, necháme do druhého dne vychladnout.
Tip: Chcete-li pikantní, přidejte na začátku čerstvou chilli papričku, nebo v průběhu chilli koření či pálivou mletou papriku ;)
Hrnec přesuneme na nejmenší plamen (stupeň) a vařící kečup plníme postupně přes trychtýř do skleniček. Skleničky hned uzavřeme a otočíme dnem vzhůru, necháme do druhého dne vychladnout.
Tip: Chcete-li pikantní, přidejte na začátku čerstvou chilli papričku, nebo v průběhu chilli koření či pálivou mletou papriku ;)