- 1 sklenici kysaného zelí
- 5 menších cibulí
- 5 kuliček nového koření
- kmín celý
- 3 bobkové listy
- 3 kuličky jalovce
- hladká mouka
- hnědý cukr
- malý sáček sojových kostek
- česnek
- koření adžika (nebo grilovací)
- sojová omáčka
- BBQ omáčka s uzenou příchutí
- pepř
- olej
- lahůdkové droždí
- 750g brambor
- 250 g hrubé mouky (chceme-li bezlepkový, použijeme 1:1 rýžovou a kukuřičnou mouku + lžíci kukuřičného nebo bramborového škrobu)
- 0,5 dl vody
- sůl
Sojové výpečky II. - ZDE je ještě jiný recept na výpečky, který se mi také povedl ;)
Sojové maso si uvaříme a naložíme den předem. Sojové kostky uvaříme v osolené vodě, scedíme, pořádně vymačkáme vodu a naložíme do směsi ze sojové omáčky (2 lžíce), BBQ omáčky (1 lžíce), adžiky (1 lžička), pepře, oleje (2 lžíce), česneku (podle toho, jak máte silný) a lahůdkového droždí (1 lžíce). Druhý den přidáme 2 nakrájené cibule, dáme do zapékací mísy s trochou oleje a pečeme nejprve na 200 (asi 10 min), poté na 180°C asi 20-35 min (podle barvy, popravdě jsem to časově nehlídala).
Sojové maso si uvaříme a naložíme den předem. Sojové kostky uvaříme v osolené vodě, scedíme, pořádně vymačkáme vodu a naložíme do směsi ze sojové omáčky (2 lžíce), BBQ omáčky (1 lžíce), adžiky (1 lžička), pepře, oleje (2 lžíce), česneku (podle toho, jak máte silný) a lahůdkového droždí (1 lžíce). Druhý den přidáme 2 nakrájené cibule, dáme do zapékací mísy s trochou oleje a pečeme nejprve na 200 (asi 10 min), poté na 180°C asi 20-35 min (podle barvy, popravdě jsem to časově nehlídala).
Knedlíky: Nejprve si dáme vařit brambory - vařím je klasicky oloupané, nakrájené a mírně osolené. Po uvaření je rozmačkáme na kaši a necháme mírně vychladnout. Poté osolíme, přidáme trošku vody a vpracujeme mouku. Vaříme 15-20 min podle toho, jak máme hrubý knedlík.
Zelí používám domácí a už ho neproplachuju, je kyselé tak akorát, takže jej zaliju sklenicí vody, přidám kmín, bobkový list, nové koření a jalovec a dám vařit pod pokličkou asi půl hodiny. Poté si na pánvi osmažíme 3 cibule, zasypeme asi 2-3 lžícemi hladké mouky, uděláme zásmažku a přidáme k zelí. Pokud je zelí moc řídké, můžeme "dohustit" rýžovou moukou rozmíchanou ve vodě. Povaříme ještě cca 10-15 min. Nakonec trochu osolíme a dosladíme hnědým cukrem.