Lesní houby jsou zdravé a hlavně je to pěkná procházka lesem :) Je třeba však znát jedné houby a nesbírat, co vám přijde pod ruku, žejo :))
Potřebujeme:
- 1 cibule
- kmín
- pepř
- sůl
- mísa nakrájených lesních hub
- voda
- olej
- sojová smetana
- hladká mouka
- ocet
- lahůdkové droždí (nemusí být)
- 420 g hrubé mouky
- 20 g čerstvého droždí
- 300 ml sojového mléka (nebo jiného rostlinného)
- 2 lžičky soli
- 90g vegan bagety nebo housky (nebo starý celozrnný chleba a tak :))
- čerstvá petrželka nebo libeček
- mleté lněné semínko namočené v trošce vody (lněné vejce)
Knedlík:
Mléko ohřejeme (nesmí být moc vlažné ani vařící),
přidáme droždí, špetku cukru, lžíci mouky, přikryjeme utěrkou a necháme
vzejít kvásek.
Mezitím mouku smícháme se solí, nakrájenou houskou a libečkem, přidáme hotový kvásek, namočené lněné semínko a vypracujeme těsto. Necháme kynout 40 min až hodinu.
Vytvarujeme dva knedlíky a necháme pod utěrkou ještě chvíli kynout. Mezitím dáme vařit vodu s 2 lžičkami soli. Knedlíky vložíme do vroucí vody a vaříme 25 minut pod poklicí (v polovině varu je otočíme). Vytáhneme z vody, propícháme vidličkou a necháme vychladnout.
Mezitím mouku smícháme se solí, nakrájenou houskou a libečkem, přidáme hotový kvásek, namočené lněné semínko a vypracujeme těsto. Necháme kynout 40 min až hodinu.
Vytvarujeme dva knedlíky a necháme pod utěrkou ještě chvíli kynout. Mezitím dáme vařit vodu s 2 lžičkami soli. Knedlíky vložíme do vroucí vody a vaříme 25 minut pod poklicí (v polovině varu je otočíme). Vytáhneme z vody, propícháme vidličkou a necháme vychladnout.
Omáčka:
Na oleji osmažíme cibuli, přidáme kmín, promícháme a přidáme nakrájené houby, chvíli restujeme, osolíme, podlijeme cca 3dl vody a dusíme pod pokličkou asi hodinu.
Po hodině zahustíme cca 4 lžícemi hladké mouky rozmíchané v 400ml vody a dle potřeby naředíme vodou nebo sojovým mlékem. Vaříme za občasného míchání ještě 20-30 min.
Dochutíme solí, pepřem, octem a asi 2 lžícemi lahůdkového droždí. Nakonec zjemníme sojovou smetanou.