- 1 patizon
- 1/2 hrnku červené čočky
- 3 stroužky česneku
- 1 lžíce kokosového oleje
- 1 bobkový list
- 1 celý kardamon (nebo 1/4 lžičky mletého)
- 1 hřebíček
- půl lžičky fenyklu
- 1 velká cibule
- 2 střední rozmačkané rajčata (mnohem lepší je 1 dl domácího suga)
- 1 čerstvá zelená chilli paprička
- 1 lžíce čerstvého nastrouhaného zázvoru
- lžička kurkumy
- 1/4 lžičky koriandru
- 1 lžička římského kmínu
- 1/4 lžičky garam masaly
- 1/2 hrnku kokosového mléka z plechovky nebo 0,5 dl sojové smetany
- sůl
- jasmínová rýže
Na
pánvi rozehřejeme olej, přidáme na plátky nakrájený česnek a restujeme do zlatova. V průběhu přidáme bobkový list, fenykl,
kardamon, hřebíček, jakmile se uvolní aroma přidáme nakrájenou cibuli a chilli papričku.
Restujeme 2-3min.
Přidáme propláchnutou červenou čočku, rozmačkaná rajčata (sugo), na tenké plátky (1-2mm) nakrájený, oloupaný patizon (bez jader), sůl a dusíme pod pokličkou 10 min.
Přidáme kurkumu, koriandr, římský kmín, nastrouhaný zázvor, promícháme a vaříme 3-4min.
Nakonec přidáme garam masalu, dochutíme solí a zjemníme sojovou smetanou nebo kokosovým mlékem. Ještě přivedeme k varu a vypneme.
Jasmínová rýže: 1 hrnek rýže propláchneme, zalijeme 1,5 hrnkem vody, osolíme, přidáme hřebíček, přivedeme k varu a vaříme pod pokličkou 10-12 min.
Restujeme 2-3min.
Přidáme propláchnutou červenou čočku, rozmačkaná rajčata (sugo), na tenké plátky (1-2mm) nakrájený, oloupaný patizon (bez jader), sůl a dusíme pod pokličkou 10 min.
Přidáme kurkumu, koriandr, římský kmín, nastrouhaný zázvor, promícháme a vaříme 3-4min.
Nakonec přidáme garam masalu, dochutíme solí a zjemníme sojovou smetanou nebo kokosovým mlékem. Ještě přivedeme k varu a vypneme.
Jasmínová rýže: 1 hrnek rýže propláchneme, zalijeme 1,5 hrnkem vody, osolíme, přidáme hřebíček, přivedeme k varu a vaříme pod pokličkou 10-12 min.