Tento dortík vznikl úplnou náhodou...původně jsem se snažila udělat Tiramisu, ale mělo to do něj daleko :)) Výsledek byl však natolik dobrý, že jsem recept sepsala a ještě ho budu mírně upravovat - chci kávu zakomponovat do těsta, nebo do krému, uvidíme... :)
Potřebujeme (na dortovou formu Ø 18 cm):
Korpus
- 1,5 hrnku hladké pšeničné mouky (nebo špaldové)
- 1 hrnkuek moučkového cukru
- 1/2 lžičky soli
- 1 lžička kypřícího prášku bez fosfátů
- 1/4 hrnku kokosového oleje
- 1/4 hrnku javorového sirupu (lze nahradit melasou, datlovým či jiným sirupem)
- 3/4 hrnku sojového mléka
Na ochucení
- šálek kávy
- 2 lžíce rumu (lépe mandlový či ořechový likér, možno použít i mandlový rum)
- 400ml kokosového mléka z plechovky
- 1 vanilkový pudinkový prášek
- 1 silken tofu (Veto)
- 125 ml (nebo 3 lžíce) bílého sojového jogurtu (případně mandlového či vanilkového)
- 3 lžíce hnědého třtinového cukru
- 2 lžíce kokosového oleje (bio, lisovaný za studena - má lepší chuť než rafinovaný)
Korpus
Troubu si předehřejeme na 180°C. Nejprve smícháme suché ingredience a poté přidáme tekuté (kokosový olej si rozpustíme). Pořádně zamícháme a nalijeme do dortové formy. Pečeme na 180°C 30 - 35 min.
Krém
V troše kokosového mléka rozmícháme pudink, přidáme zbytek mléka, cukr, jogurt, silken tofu a kokosový olej a vaříme do zhoustnutí.
Až korpus vychladne, rozkrojíme jej, pokapeme oba díly kávou smíchanou s rumem nebo likérem (nepoužila jsem celý šálek kávy, ale mohla jsem klidně) a natřeme krémem (korpus, krém, korpus, krém). Povrch posypeme kakaem a dáme vychladit nejlépe přes noc do lednice.
Tip: Silken tofu není nutné, krém chutná stejně i bez něj ;)
Tip: Silken tofu není nutné, krém chutná stejně i bez něj ;)