Ovocné knedlíky z bramborového těsta. Nejraději mám k tomuto těstu švestky, meruňky nebo ryngle. Dva recepty - na klasické i bezlepkové těsto.
Klasické bramborové těsto:
- 4 střední brambory
- 2 lžíce vody
- 2 vrchovaté lžíce vanilkové Hrašky
- hrubá mouka nebo krupice dle potřeby (cca 2 hrnky)
- 1 lžička soli
- švěstky (meruňky, ryngle)
Bezlepkové bramborové těsto:
Brambory uvaříme ve slupce a necháme vychladnout, oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Přidáme hrašku, vodu, sůl, propracujeme, přidáme mouku a vypracujeme těsto. Švestky pouze umyju, nijak jinak neupravuju, ale můžete je vypeckovat.
- 4 střední brambory
- 2 lžíce vody
- 1 lžička soli
- 3 vrchovaté lžíce vanilkové hrašky
- 2 vrchovaté lžíce kukuřičného škrobu
- rýžová mouka dle potřeby (asi 1,5 hrnku)
Brambory uvaříme ve slupce a necháme vychladnout, oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Přidáme hrašku, vodu, sůl, propracujeme, přidáme mouku a vypracujeme těsto. Švestky pouze umyju, nijak jinak neupravuju, ale můžete je vypeckovat.
Knedlíky vaříme v osolené vodě asi 5 min dokud nevyplavou.
Posypeme dle chuti skořicí, cukrem, polejeme rozpuštěným vegan máslem (cocovit) a datlovým sirupem. Výporné jsou i s mákem.
Plum dumpling from potato dough
Classic potato dough:
Plum dumpling from potato dough
Classic potato dough:
- 4 medium potatoes
- 2 tbsp water
- 2 tbsp pea flour
- about 2 cups semolina
- 1tsp salt
- plums (or apricots, greengages)
Gluten free potato dough:
- 4 medium potatoes
- 2 tbsp water
- 3 tbsp pea flour
- 1tsp salt
- 2 tbsp cornstarch
- about 1,5 cup rice flour
Topped with cinamon powder, sugar and vegan butter.
1. Brambory uvařené ve slupce oloupeme a nastrouháme:
1. Cooked potatoes peel and grate:
2. Přidáme hrašku, vodu, sůl a propracujeme.
2. Add pea flour, water, salt and prepare a dough.
3. Poté přidáme mouku a vypracujeme těsto (u bezlepkové verze mouku a škrob).
3. Then add semolina or if you want gluten free add cornstarch and rice flour a make a dough.
4. Tvarujeme knedlíky a vložíme do vroucí osolené vody.
4. Make a dumplings and put in boil salted water.
5. Vaříme 5 - 7 min, podle velikosti knedlíků, dokud nevyplavou.
5. Boil about 5 - 7 min.