Švestkové knedlíky z bramborového těsta

Plum dumplings from potato dough

Ovocné knedlíky z bramborového těsta. Nejraději mám k tomuto těstu švestky, meruňky nebo ryngle. Dva recepty - na klasické i bezlepkové těsto.
Klasické bramborové těsto:
  • 4 střední brambory
  • 2 lžíce vody
  • 2 vrchovaté lžíce vanilkové Hrašky
  • hrubá mouka nebo krupice dle potřeby (cca 2 hrnky)
  • 1 lžička soli
  • švěstky (meruňky, ryngle)
Bezlepkové bramborové těsto:
  • 4 střední brambory
  • 2 lžíce vody
  • 1 lžička soli
  • 3 vrchovaté lžíce vanilkové hrašky
  • 2 vrchovaté lžíce kukuřičného škrobu
  • rýžová mouka dle potřeby (asi 1,5 hrnku)

Brambory uvaříme ve slupce a necháme vychladnout, oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Přidáme hrašku, vodu, sůl, propracujeme, přidáme mouku a vypracujeme těsto. Švestky pouze umyju, nijak jinak neupravuju, ale můžete je vypeckovat.
Knedlíky vaříme v osolené vodě asi 5 min dokud nevyplavou.
Posypeme dle chuti skořicí, cukrem, polejeme rozpuštěným vegan máslem (cocovit) a datlovým sirupem. Výporné jsou i s mákem.


 Plum dumpling from potato dough

Classic potato dough:
  • 4 medium potatoes
  • 2 tbsp water
  • 2 tbsp pea flour
  • about 2 cups semolina
  • 1tsp salt
  • plums (or apricots, greengages)
Gluten free potato dough:
  • 4 medium potatoes
  • 2 tbsp water
  • 3 tbsp pea flour
  •  1tsp salt
  • 2 tbsp cornstarch
  • about 1,5 cup rice flour
Cooked peeled potatoes mashed with salt, pea flour and water. Add semolina (for gluten free add cornstarch and rice flour) and make a dough. Dumplings cook about 5 min in salted water.
Topped with cinamon powder, sugar and vegan butter.

1. Brambory uvařené ve slupce oloupeme a nastrouháme:
1. Cooked potatoes peel and grate:
2. Přidáme hrašku, vodu, sůl a propracujeme.
2. Add pea flour, water, salt and prepare a dough.

3. Poté přidáme mouku a vypracujeme těsto (u bezlepkové verze mouku a škrob).
3. Then add semolina or if you want gluten free add cornstarch and rice flour a make a dough.
4. Tvarujeme knedlíky a vložíme do vroucí osolené vody.
4. Make a dumplings and put in boil salted water.

5. Vaříme 5 - 7 min, podle velikosti knedlíků, dokud nevyplavou.
5. Boil about 5 - 7 min.


Nejnovější příspěvky na instagramu

Sledujte

Štítky

bez lepku (111) bez sóji (111) blog (2) brambory (19) cake (11) cizrna (8) cuketa (10) černá sůl (7) červená čočka (10) čočka (8) čokoláda (11) datle (7) dezerty (21) do 15 min (69) do 30 min (24) dort (6) dresing (6) drink (18) English version (39) fazole (5) gluten free (110) houskový knedlík (5) chia (9) chléb (4) chlebíčky (14) chuťovky (20) kapusta (3) kari (5) kešu (6) kokosové mléko (30) koláč (10) kynuté těsto (12) lahůdkové droždí (19) likér (3) luštěniny (17) majonéza (15) mléko (15) nápoje (27) narozeniny (29) občerstvení (45) omáčka (19) ořechy (21) ovoce (44) party (51) pečivo (12) pizza (3) polévka (18) pomazánka (12) protein (3) rajčata (23) rýže (14) římský kmín (12) skořice (22) sladká jídla (10) sloní žrádlo (1) smetana (27) smoothie (24) snídaně (53) soy free (110) sugo di pomodoro (10) svačina (43) sýr (15) tahini (6) těsto (24) těstoviny (12) tofu (17) Vánoce (8) žampiony (19)
© Vegprojekt.