Potřebujeme (na 5 porcí):
- 1 zralé avokádo
- 2,5 plátku řasy
- 1 hrnek kulatozrnné rýže
- lžíci rýžového octu
- sůl
- černý sezam
- sojovou omáčku (použila jsem shoyu)
- naložený zázvor
- wasabi pasta
Nejprve uvaříme rýži, dle návodu. Na 1 hrnek rýže vychází obvykle 1,5 hrnku vody, vaříme 14-15 min. Do horké uvařené rýže přimícháme rýžový ocet a cca půl lžičky soli a za občasného promíchání necháme vychladnout.
Mezitím si nakrájíme avokádo a celé plátky řasy rozstřihneme na polovinu. Připravíme si bambusové prostírání s potravinářskou fólií a můžeme začít balit. Na řasu namočenýma rukama natlačíme asi v 1cm silné vrstvě rovnoměrně rýži a asi 2cm řasy necháme nepokryté. Doprostřed rýže nasypeme pásek černého sezamu a na něj položíme pásky avokáda.
Opatrně za pomocí prostírání zamotáme. Vznikne nám pevný váleček, který opatrně nakrájíme velmi ostrým nožem (při krájení namáčím nůž do studené vody, aby se na něj nelepila rýže) na jednotlivé kousky sushi.
Podáváme s miskou sojové omáčky, naloženým zázvorem a wasabi pastou.
Tip: místo avokáda je možno použít salátový okurek, uzené tofu, ředkvičky, vařenou mrkev, či kombinaci více náplní.
Cucumber maki |
Avocado maki |