- olej
- 1 větší mrkev
- 1/4 menšího celeru
- 1 petržel
- 1 cibule
- 1,5 l vody či zeleninového vývaru
- kmín
- 2 bobkové listy
- 2 kuličky nového koření
- pepř
- 3 střední brambory
- 3 čerstvé žampiony (když nemáte sušené houby)
- 5 růžičkových kapust (nebo kus pórku)
- špaldová mouka hladká (hraška na zahuštění, když chcete bezlepkovou verzi)
- sůl
- 1-3 stroužky česneku
- majoránka
Na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou mrkev, celer, půl cibule a petržel, přidáme kmín, bobkový list, nové koření, pepř a 5 min restujeme, zalijeme vodou, přidáme nakrájené brambory, žampiony a kapustu (nebo pórek). Vaříme do poloměkka. Zbylou cibuli osmažíme a zasypeme moukou. Zahustíme polévku zásmažkou a povaříme 15 min. Dochutíme solí, pepřem, česnekem a majoránkou.
*Bezlepková verze: Místo zásmažky, zahustíme asi 3 lžícemi hrašky rozmíchané ve vodě. V tomto případě cibuli smažíme jako první, ještě před kořenovou zeleninou ;) Zahustíme asi po 10 min vaření a vaříme dalších 20 min (hrašku nutno vařit 20 min).