Potřebujeme:
- 1 hrnek cizrnové vody (postačí cca 1 konzerva)
- 1/4 hrnku kešu
- 2 lžíce tapiokového škrobu
- 2 lžičky agarového prášku
- 1 lžička citrónové šťávy
- 1 lžička lahůdkového droždí
- 3/4 lžičky soli
- 6 lžic roztaveného kokosového oleje
Kešu povaříme 15 min a slijeme, dáme do mixéru, přilijeme cizrnovou vodu a mixujeme dohladka. Pokud nemáme moc výkonný mixér, můžeme přecedit přes plátno.
K tekutině přidáme ostatní ingredience a krátce promixujeme. Přelejeme do hrnce a přivedeme k varu. Na mírném ohni vaříme pár minut, dokud hmota nezhoustne. Přendáme do vhodné nádoby a necháme vychladnout.
Tip: Sýr můžeme ochutit dle fantazie, například bylinkami, česnekem, paprikou atd...