Sezóna cuket a patizonů je v plném proudu, takže je potřeba je dělat na všechny způsoby :)
Potřebujeme:
- 1 plechovka cizrny
- 1 patizon
- 1 lžíce kokosového oleje
- 1 bobkový list
- 1 kardamon (nebo 1/4 lžičky mletého)
- 1 hřebíček
- 1/2 skořice (nebo 1/4 lžičky mleté)
- půl lžičky fenyklu
- 1 velká cibule
- 2 střední rozmačkané rajčata (dala jsem 1 dl domácího suga)
- 1 sušená chilli paprička
- zázvorovo-česneková pasta (nemám, takže zázvor a česnek :) )
- špetka kurkumy
- 1/4 lžičky koriandru
- 1 lžička římského kmínu
- 1/4 lžičky garam masaly
- 1/2 hrnku kokosového mléka z plechovky
- sůl
- basmati rýže
Na
pánvi rozehřejeme olej, přidáme bobkový list, skořici, fenykl,
kardamon, hřebíček, jakmile se uvolní aroma přidáme nakrájenou cibuli a chilli papričku.
Restujeme 2-3min.
Poté přidáme rozmačkaná rajčata, na drobno nakrájený, oloupaný patizon a sůl a dusíme pod pokličkou 10 min.
Přidáme kurkumu, koriandr, kmín, promícháme a přidáme uvařenou cizrnu. Vaříme 3-4min, přidáme kokosové mléko a na mírném plameni vaříme další 3min.
Dochutíme solí, česnekem, zázvorem a garam masalou.
Necháme pod pokličkou 10min odstát a podáváme s basmati rýží.
Basmati rýže: 1 hrnek basmati propláchneme, zalejeme 1,5 hrnkem vody, osolíme, přidáme hřebíček, přivedeme k varu a vaříme pod pokličkou 10 min.
Restujeme 2-3min.
Poté přidáme rozmačkaná rajčata, na drobno nakrájený, oloupaný patizon a sůl a dusíme pod pokličkou 10 min.
Přidáme kurkumu, koriandr, kmín, promícháme a přidáme uvařenou cizrnu. Vaříme 3-4min, přidáme kokosové mléko a na mírném plameni vaříme další 3min.
Dochutíme solí, česnekem, zázvorem a garam masalou.
Necháme pod pokličkou 10min odstát a podáváme s basmati rýží.
Basmati rýže: 1 hrnek basmati propláchneme, zalejeme 1,5 hrnkem vody, osolíme, přidáme hřebíček, přivedeme k varu a vaříme pod pokličkou 10 min.
Tip: je výborné místo rajčat použít domácí sugo - 1/2 hrnku.
On the coconut oil fry cardamon, 1 clove, cinnamon, bay leaf andfennel seeds. Add chopped onion, dried chilli pepper and fry 2-3min.
Then add chopped tomatoes, patizon and salt and cook 10 min. Add turmeric, coriander, cumin and chickpeas.
Cook 3-4 min, add coconut milk, garam masala, ginger&garlic paste and salt.
Sugo di pomodoro: Na olivovém oleji orestujeme česnek, přidáme cibuli a nakrájenou mrkev,
po chvíli přidáme rajčata a dusíme cca 20min. Nakonec nasekanou čerstvou
bazalku, sůl, pepř, cukr a rozmixujeme.
Patizon & chickpea curry
Patizon & chickpea curry
- 1 cardamon seed
- coconut oil
- 1 clove
- pinch of cinamon powder1 bay leaf
- pich of fennel seeds
- 1 onion
- 1 dried chilli pepper
- 2 medium tomatoes
- 1 medium patizon
- salt
- 1/2 tsp turmeric
- pinch of coriander powder
- pinch of cumin
- 1 tin chickpea (400g)
- 200ml coconut milk from tin
- pinch of garam masala
- ginger&garlic paste
- basmati rice
On the coconut oil fry cardamon, 1 clove, cinnamon, bay leaf andfennel seeds. Add chopped onion, dried chilli pepper and fry 2-3min.
Then add chopped tomatoes, patizon and salt and cook 10 min. Add turmeric, coriander, cumin and chickpeas.
Cook 3-4 min, add coconut milk, garam masala, ginger&garlic paste and salt.