Cuket i ostružin nám zahrádka letos nadělila opět mnoho, takže fantazie pracuje...Doporučuji sníst bezlepkové buchty do 2 dnů, těsto poté nasává vlhkost a už to není dobré. Pokud nevyžadujete bezlepkové pečivo, můžete použít i klasickou "lepkovou" mouku, například špaldovou, celozrnnou pšeničnou atd... ;)
Potřebujeme:
- cca 700 nastrouhané cukety (oloupané bez semínek, pokud máte obří cuketu)
- 1 hrnek cukru (může být i méně)
- 1 hrnek vanilkové hrašky
- 1 hrnek jáhlové mouky
- 1 hrnek rýžové mouky
- 1/2 prášku do pečiva
- 1/4 hrnku oleje
- čerstvé ostružiny (maliny, švestky, třešně, meruňky, rybíz...)
Nastrouhanou cuketu smícháme s cukrem a
promícháme. Poté přidáme mouky a prášek do pečiva, nakonec vmícháme
olej. Husté těsto nalijeme do zapékací mísy, posypeme ostružinami a pečeme na
180°C asi 1 h 20 min - až se těsto přestane lepit na špejli. Doporučuji péct spíš na plechu, aby těsto nebylo moc vysoké, bude to rychlejší. Já měla buchtu dost vysokou, proto to déle trvalo...
Zucchini gluten free cake with blackberries
- 700g grated zucchini (peeled without seeds)
- 1 cup brown sugar (or less)
- 1 cup vanilla pea flour (in Czech called Hraška)
- 1 cup millet flour
- 1 cup rice flour
- 1 tsp baking powder
- 1/4 cup sunflower oil
- fresh blackberries from garden (or plums, apricots, raspberries, currant, cherries...)
Grated zucchini mix with sugar and then stir in
other ingredients. Put douth into the baking form (or bigger baking tray - shorter baking time), blackberries on the top
and bake for 180'C about 1 hour and 20 min.