Skvělý způsob, jak zpracovat dýni, určitě vyzkoušejte...
Potřebujeme:
- 1 plechovka cizrny
- 1 střední dýně Hokaido
- 1 lžíce kokosového oleje
- 1 bobkový list
- 1 celý kardamon (nebo 1/4 lžičky mletého)
- 1 hřebíček
- 1/2 lžičky mleté skořice
- půl lžičky fenyklu
- 1 velká cibule
- 4 střední rajčata
- 1 sušená chilli paprička
- 1 lžíce nastrouhaného zázvoru
- 1 lžíce rozmačkaného česneku
- 1/2 lžičky kurkumy
- 1/2 lžičky koriandru
- 1 lžička římského kmínu
- 1/2 lžičky garam masaly
- 200 ml kokosového mléka z plechovky
- sůl
- basmati rýže
Na
pánvi rozehřejeme olej, přidáme bobkový list, skořici, fenykl,
kardamon, hřebíček, jakmile se uvolní aroma přidáme nakrájenou cibuli a chilli papričku.
Restujeme 2-3min.
Poté přidáme na drobno nakrájená rajčata, nakrájenou, oloupanou a semínek zbavenou dýni, sůl a dusíme pod pokličkou asi 30 min (až dýně změkne).
Přidáme kurkumu, koriandr, kmín, promícháme a přidáme cizrnu (bez nálevu). Vaříme 3-4min, přidáme kokosové mléko a na mírném plameni vaříme další 3min.
Dochutíme solí, česnekem, zázvorem a garam masalou.
Necháme pod pokličkou 10min odstát a podáváme s basmati rýží.
Basmati rýže: 1 hrnek basmati propláchneme, zalejeme 1,5 hrnkem vody, osolíme, přidáme hřebíček, přivedeme k varu a vaříme pod pokličkou 10 min.
Restujeme 2-3min.
Poté přidáme na drobno nakrájená rajčata, nakrájenou, oloupanou a semínek zbavenou dýni, sůl a dusíme pod pokličkou asi 30 min (až dýně změkne).
Přidáme kurkumu, koriandr, kmín, promícháme a přidáme cizrnu (bez nálevu). Vaříme 3-4min, přidáme kokosové mléko a na mírném plameni vaříme další 3min.
Dochutíme solí, česnekem, zázvorem a garam masalou.
Necháme pod pokličkou 10min odstát a podáváme s basmati rýží.
Basmati rýže: 1 hrnek basmati propláchneme, zalejeme 1,5 hrnkem vody, osolíme, přidáme hřebíček, přivedeme k varu a vaříme pod pokličkou 10 min.
Sugo di pomodoro: Na olivovém oleji orestujeme česnek, přidáme cibuli a nakrájenou mrkev, po chvíli přidáme rajčata a dusíme cca 20min. Nakonec nasekanou čerstvou bazalku, sůl, pepř, cukr a rozmixujeme.
Pumpkin curry with thai jasmine rice
- 1 cardamon seed (or pinch of cardamon powder)
- coconut oil
- 1 clove
- pinch of cinamon powder
- 1 bay leaf
- pich of fennel seeds
- 1 onion
- 1 dried chilli pepper
- 4 medium tomatoes
- 1 medium hokkaido pumpkin
- salt
- 1/2 tsp turmeric
- pinch of coriander powder
- pinch of cumin
- 1 tin chickpea
- 200ml coconut milk from tin
- 1/ tsp garam masala
- ginger&garlic paste (or fresh 2 garlic cloves and 1 tbsp grated ginger)
- jasmine rice
On coconut oil fry cardamon, 1 clove, cinnamon, bay leaf and fennel seeds. Add chopped onion, dried chilli pepper and fry 2-3 min. Then add chopped tomatoes, hokkaido pumpkin and salt and cook about 25 - 35 min. Add turmeric, coriander, cumin and chickpeas. Cook 3-4 min, add coconut milk, garam masala, ginger&garlic paste and salt. Serve with thai jasmine rice.