Dýňové kari s jasmínovou rýží

Pumpkin curry with thai jasmine rice

Skvělý způsob, jak zpracovat dýni, určitě vyzkoušejte...

Potřebujeme:
  • 1 plechovka cizrny 
  • 1 střední dýně Hokaido
  • 1 lžíce kokosového oleje
  • 1 bobkový list 
  • 1 celý kardamon (nebo 1/4 lžičky mletého)
  • 1 hřebíček
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • půl lžičky fenyklu
  • 1 velká cibule
  • 4 střední rajčata
  • 1 sušená chilli paprička
  • 1 lžíce nastrouhaného zázvoru
  • 1 lžíce rozmačkaného česneku
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • 1/2 lžičky koriandru
  • 1 lžička římského kmínu
  • 1/2 lžičky garam masaly
  • 200 ml kokosového mléka z plechovky
  • sůl
  • basmati rýže 

Na pánvi rozehřejeme olej, přidáme bobkový list, skořici, fenykl, kardamon, hřebíček, jakmile se uvolní aroma přidáme nakrájenou cibuli a chilli papričku.
Restujeme 2-3min.
Poté přidáme na drobno nakrájená rajčata, nakrájenou, oloupanou a semínek zbavenou dýni, sůl a dusíme pod pokličkou asi 30 min (až dýně změkne).
Přidáme kurkumu, koriandr, kmín, promícháme a přidáme cizrnu (bez nálevu). Vaříme 3-4min, přidáme kokosové mléko a na mírném plameni vaříme další 3min.
Dochutíme solí, česnekem, zázvorem a garam masalou.
Necháme pod pokličkou 10min odstát a podáváme s basmati rýží. 
Basmati rýže: 1 hrnek basmati propláchneme, zalejeme 1,5 hrnkem vody, osolíme, přidáme hřebíček, přivedeme k varu a vaříme pod pokličkou 10 min.
Tip: je výborné místo rajčat použít domácí sugo - 1 hrnek.
Sugo di pomodoro: Na olivovém oleji orestujeme česnek, přidáme cibuli a nakrájenou mrkev, po chvíli přidáme rajčata a dusíme cca 20min. Nakonec nasekanou čerstvou bazalku, sůl, pepř, cukr a rozmixujeme.


   Pumpkin curry with thai jasmine rice

  • 1 cardamon seed (or pinch of cardamon powder)
  • coconut oil
  • 1 clove
  • pinch of cinamon powder
  • 1 bay leaf
  • pich of fennel seeds
  • 1 onion
  • 1 dried chilli pepper
  • 4 medium tomatoes
  • 1 medium hokkaido pumpkin
  • salt
  • 1/2 tsp turmeric
  • pinch of coriander powder
  • pinch of cumin
  • 1 tin chickpea
  • 200ml coconut milk from tin
  • 1/ tsp garam masala
  • ginger&garlic paste (or fresh 2 garlic cloves and 1 tbsp grated ginger)
  • jasmine rice

On coconut oil fry cardamon, 1 clove, cinnamon, bay leaf and fennel seeds. Add chopped onion, dried chilli pepper and fry 2-3 min. Then add chopped tomatoes, hokkaido pumpkin and salt and cook about 25 - 35 min. Add turmeric, coriander, cumin and chickpeas. Cook 3-4 min, add coconut milk, garam masala, ginger&garlic paste and salt. Serve with thai jasmine rice.

Nejnovější příspěvky na instagramu

Sledujte

Štítky

bez lepku (111) bez sóji (111) blog (2) brambory (19) cake (11) cizrna (8) cuketa (10) černá sůl (7) červená čočka (10) čočka (8) čokoláda (11) datle (7) dezerty (21) do 15 min (69) do 30 min (24) dort (6) dresing (6) drink (18) English version (39) fazole (5) gluten free (110) houskový knedlík (5) chia (9) chléb (4) chlebíčky (14) chuťovky (20) kapusta (3) kari (5) kešu (6) kokosové mléko (30) koláč (10) kynuté těsto (12) lahůdkové droždí (19) likér (3) luštěniny (17) majonéza (15) mléko (15) nápoje (27) narozeniny (29) občerstvení (45) omáčka (19) ořechy (21) ovoce (44) party (51) pečivo (12) pizza (3) polévka (18) pomazánka (12) protein (3) rajčata (23) rýže (14) římský kmín (12) skořice (22) sladká jídla (10) sloní žrádlo (1) smetana (27) smoothie (24) snídaně (53) soy free (110) sugo di pomodoro (10) svačina (43) sýr (15) tahini (6) těsto (24) těstoviny (12) tofu (17) Vánoce (8) žampiony (19)
© Vegprojekt.