Kynutý závin

Poppy seed, "tofu curd" and apple roll from yeast dough

Vláčný, čerstvý kynutý závin s "tofutvarohem", mákem či jablky, ideální k čaji v těchto chladných dnech...Příprava je velmi snadná a rychlá, časově náročné je pouze čekání na kynutí, ale v tomto mezičase si najdeme jinou zábavu ;) za výsledek to stojí...ač se tedy tento recept neřadí zrovna k nejzdravějším, výjmečně si dáme i něco takového :)
Potřebujeme (na 2 záviny):
  • 250 ml sojového mléka
  • 20g čerstvého droždí
  • 100g kokosového oleje (nebo Alsan bio)
  • 3 lžíce rumu
  • špetka soli
  • 60 g cukru
  • 250g polohrubé mouky
  • 125g celozrnné pšeničné mouky (nebo špaldové)
  • 125g hladké mouky
  • moučkový cukr na posypání
Tip: poslední dobou dělám závin ze špaldové mouky hladké a celozrnné v poměru 1:1 a je výborný

 Jablečná náplň (na 2 záviny):
  • 5 velkých jablek
  • 2 lžíce skořice + 2 lžíce cukru
  • dle chuti rozinky a vlašské ořechy
  • kukuřičná strouhanka na posypání (nebo obyčejná strouhanka)

Maková náplň (na 1 závin):
  • 1 hrnek máku
  • 1 hrnek ovesného mléka (nebo jiného rostlinného)
  • cukr dle chuti (dala jsem asi 3 lžíce)
  • šťáva z půlky citrónu
  • 1 lžička skořice
  • 3 lžíce rumu
  • špetka soli

"Tofutvarohová" náplň (na 1 závin):
  • 1 měkké tofu (Lunter, Sunfood, Toppo...)
  • cca 1/4 hrnku ovesného mléka (dle potřeby)
  • šťáva z půlky citrónu
  • moučkový cukr dle chuti (dala jsem asi 2 lžíce)
  • 3 lžíce rumu
  • rozinky nebo brusinky (nemusí být)

Těsto:
Mléko ohřejeme, aby bylo teplé (ne horké a ne moc vlažné), rozdrobíme do něj droždí, přidáme lžičku cukru a lžíci hladké mouky, promícháme a necháme na topení pod utěrkou vzejít kvásek. Mouky mezitím smícháme se solí a cukrem. Až vzjede kvásek (asi 10 - 20 min, když je v ideální teplotě), vmícháme do směsi rozpuštěný kokosový olej, rum a  nakonec hotový kvásek. Propracujeme nelepivé těsto a dáme na hodinu - hodinu a půl kynout k topení (na teplé místo) - těsto by mělo asi tak ztrojnásobit objem.
Vykynuté těsto rozdělíme na dva díly a vyválíme dva obdélníky (těsto se mi vůbec nelepilo, nemusela jsem na vyválení použít vůbec mouku). Obdélníky posypeme kukuřičnou strouhankou (pouze u jablečné a tofutvarohové náplně, u makové není třeba, je dost hustá), rozetřeme náplň a zamotáme. Záviny necháme na plechu ještě 30 min kynout (zas na teplém místě). Mezitím si rozehřejeme troubu na 180°C. Pečeme 20 - 25 min. Závin ničím nepotírám, krásně drží, těsto je tvárné. Hotový vychladlý závin posypeme moučkovým cukrem.
Jablečná náplň: Jablka nastouháme a smícháme s 2 lžícemi cukru, skořicí, rozinkami a ořechy (nemusí být, kdo nemá rád).
Maková náplň: Mák pomeleme, mléko dáme vařit s cukrem, skořicí a solí. Až začne vařit přidáme mák a míchame do zhoustnutí (ani né minutu). Nakonec vmícháme citrónovou šťávu a rum, případně dosladíme.
Tofutvarohová náplň:  Vše rozmixujeme, rozinky vmícháme nakonec.
zpracované těsto před kynutím
maková náplň
"tofutvarohová" náplň
jablečná náplň

Nejnovější příspěvky na instagramu

Sledujte

Štítky

bez lepku (111) bez sóji (111) blog (2) brambory (19) cake (11) cizrna (8) cuketa (10) černá sůl (7) červená čočka (10) čočka (8) čokoláda (11) datle (7) dezerty (21) do 15 min (69) do 30 min (24) dort (6) dresing (6) drink (18) English version (39) fazole (5) gluten free (110) houskový knedlík (5) chia (9) chléb (4) chlebíčky (14) chuťovky (20) kapusta (3) kari (5) kešu (6) kokosové mléko (30) koláč (10) kynuté těsto (12) lahůdkové droždí (19) likér (3) luštěniny (17) majonéza (15) mléko (15) nápoje (27) narozeniny (29) občerstvení (45) omáčka (19) ořechy (21) ovoce (44) party (51) pečivo (12) pizza (3) polévka (18) pomazánka (12) protein (3) rajčata (23) rýže (14) římský kmín (12) skořice (22) sladká jídla (10) sloní žrádlo (1) smetana (27) smoothie (24) snídaně (53) soy free (110) sugo di pomodoro (10) svačina (43) sýr (15) tahini (6) těsto (24) těstoviny (12) tofu (17) Vánoce (8) žampiony (19)
© Vegprojekt.