Vláčný, čerstvý kynutý závin s "tofutvarohem", mákem či jablky, ideální k čaji v těchto chladných dnech...Příprava je velmi snadná a rychlá, časově náročné je pouze čekání na kynutí, ale v tomto mezičase si najdeme jinou zábavu ;) za výsledek to stojí...ač se tedy tento recept neřadí zrovna k nejzdravějším, výjmečně si dáme i něco takového :)
Potřebujeme (na 2 záviny):
- 250 ml sojového mléka
- 20g čerstvého droždí
- 100g kokosového oleje (nebo Alsan bio)
- 3 lžíce rumu
- špetka soli
- 60 g cukru
- 250g polohrubé mouky
- 125g celozrnné pšeničné mouky (nebo špaldové)
- 125g hladké mouky
- moučkový cukr na posypání
Jablečná náplň (na 2 záviny):
- 5 velkých jablek
- 2 lžíce skořice + 2 lžíce cukru
- dle chuti rozinky a vlašské ořechy
- kukuřičná strouhanka na posypání (nebo obyčejná strouhanka)
Maková náplň (na 1 závin):
- 1 hrnek máku
- 1 hrnek ovesného mléka (nebo jiného rostlinného)
- cukr dle chuti (dala jsem asi 3 lžíce)
- šťáva z půlky citrónu
- 1 lžička skořice
- 3 lžíce rumu
- špetka soli
"Tofutvarohová" náplň (na 1 závin):
- 1 měkké tofu (Lunter, Sunfood, Toppo...)
- cca 1/4 hrnku ovesného mléka (dle potřeby)
- šťáva z půlky citrónu
- moučkový cukr dle chuti (dala jsem asi 2 lžíce)
- 3 lžíce rumu
- rozinky nebo brusinky (nemusí být)
Těsto:
Mléko ohřejeme, aby bylo teplé (ne horké a ne moc vlažné), rozdrobíme do něj droždí, přidáme lžičku cukru a lžíci hladké mouky, promícháme a necháme na topení pod utěrkou vzejít kvásek. Mouky mezitím smícháme se solí a cukrem. Až vzjede kvásek (asi 10 - 20 min, když je v ideální teplotě), vmícháme do směsi rozpuštěný kokosový olej, rum a nakonec hotový kvásek. Propracujeme nelepivé těsto a dáme na hodinu - hodinu a půl kynout k topení (na teplé místo) - těsto by mělo asi tak ztrojnásobit objem.
Vykynuté těsto rozdělíme na dva díly a vyválíme dva obdélníky (těsto se mi vůbec nelepilo, nemusela jsem na vyválení použít vůbec mouku). Obdélníky posypeme kukuřičnou strouhankou (pouze u jablečné a tofutvarohové náplně, u makové není třeba, je dost hustá), rozetřeme náplň a zamotáme. Záviny necháme na plechu ještě 30 min kynout (zas na teplém místě). Mezitím si rozehřejeme troubu na 180°C. Pečeme 20 - 25 min. Závin ničím nepotírám, krásně drží, těsto je tvárné. Hotový vychladlý závin posypeme moučkovým cukrem.
Jablečná náplň: Jablka nastouháme a smícháme s 2 lžícemi cukru, skořicí, rozinkami a ořechy (nemusí být, kdo nemá rád).
Maková náplň: Mák pomeleme, mléko dáme vařit s cukrem, skořicí a solí. Až začne vařit přidáme mák a míchame do zhoustnutí (ani né minutu). Nakonec vmícháme citrónovou šťávu a rum, případně dosladíme.
Tofutvarohová náplň: Vše rozmixujeme, rozinky vmícháme nakonec.
zpracované těsto před kynutím |
maková náplň |
"tofutvarohová" náplň |
jablečná náplň |