Dýně pomalu začaly dozrávat a letos vyzkouším polévku z pečené dýně Hokaido. Obvykle ji dělám TAKTO.
Potřebujeme:- 1 dýně Hokaido (měla jsem 1350g)
- 2 cibule
- 5 stroužků česneku
- asi 1200 ml vody nebo zeleninového vývaru
- sůl
- pepř
- rozmarýn
- sojová smetana
- olivový olej
Dýni omyjeme, vydlabeme a nakrájíme na měsíčky, rozložíme na plech s pečícím papírem, zakápneme trochou oleje, přidáme na čtvrtky nakrájené cibule a celé stroužky česneku. Vše osolíme, opepříme a dáme do trouby vyhřáté na 180°C asi na 40 min.
Upečenou dýni i s cibulí a česnekem vložíme do hrnce a zalijeme vroucí vodou (přiléváme postupně, nejprve polovinu množství vody) a rozmixujeme do hladka. Pokud je polévka moc hustá, zředíme dle potřeby ještě vroucí vodou. Dochutíme solí, pepřem a rozmarýnem. Nakonec zjemníme 0,5 dl sojové smetany. Ozdobíme smetanou a olivovým olejem.