Křenová omáčka s domácím houskovým knedlíkem ze špaldové mouky. Omáčku dělám z domácí křenové pasty, kterou mívám velmi silnou. Je to rychlejší a méně pracná varianta, než z čerstvého křenu.
Potřebujeme:Omáčka:
- 2 lžíce silné křenové pasty (nebo více)
- 1 velká cibule
- řepkový olej
- 1,5 l vody
- špaldová mouka
- 3 kuličky nového koření
- 2 bobkové listy
- sůl
- ocet
- sojová smetana
- 420 g hrubé mouky
- 20 g čerstvého droždí
- 300 ml sojového mléka (nebo jiného rostlinného)
- 2 lžičky soli
- 90g vegan bagety nebo housky (nebo starý celozrnný chleba a tak :))
- čerstvá petrželka nebo libeček
- mleté lněné semínko namočené v trošce vody (lněné vejce)
Knedlík:
Mléko ohřejeme (nesmí být moc vlažné ani vařící),
přidáme droždí, špetku cukru, lžíci mouky, přikryjeme utěrkou a necháme
vzejít kvásek.
Mezitím mouku smícháme se solí, nakrájenou houskou a libečkem, přidáme hotový kvásek, namočené lněné semínko a vypracujeme těsto. Necháme kynout 40 min až hodinu.
Vytvarujeme dva knedlíky a necháme pod utěrkou ještě chvíli kynout. Mezitím dáme vařit vodu s 2 lžičkami soli. Knedlíky vložíme do vroucí vody a vaříme 25 minut pod poklicí (v polovině varu je otočíme). Vytáhneme z vody, propícháme vidličkou a necháme vychladnout.
Mezitím mouku smícháme se solí, nakrájenou houskou a libečkem, přidáme hotový kvásek, namočené lněné semínko a vypracujeme těsto. Necháme kynout 40 min až hodinu.
Vytvarujeme dva knedlíky a necháme pod utěrkou ještě chvíli kynout. Mezitím dáme vařit vodu s 2 lžičkami soli. Knedlíky vložíme do vroucí vody a vaříme 25 minut pod poklicí (v polovině varu je otočíme). Vytáhneme z vody, propícháme vidličkou a necháme vychladnout.
Omáčka:
Do hrnce si nalijeme olej, aby nám pokryl dno asi 2mm vrstvou. Na něm orestujeme cibuli do růžova a zaprášíme špaldovou moukou. Mouku přidáváme dle potřeby, aby zásmažka měla konzistenci husté kaše a pár minut mícháme. Poté přilejeme 1 l vody, přidáme nové koření a bobkový list a přivedeme k varu.Za občasného promíchání vařime na mírném ohni půl hodiny. Pokud by byla omáčka moc hustá, naředíme sojovým mlékem, nebo vodou. Po půl hodině ochutíme solí, přidáme křen a dle chuti můžeme (a nemusíme) přidat pár kapek octu. Nakonec zjemníme sojovou smetanou, dle potřeby ještě případně dochutíme a máme hotovo.
Na fotce je omáčka s Šampiňónem. Dobře by se hodil i uzený tempeh.
Tip: Pokud byste chtěli uvařit bezlepkovou variantu, osmažte jen cibuli a tu zalijte rýžovou moukou rozmíchanou ve vodě, přivěďte k varu a postupujte stejně, jako v receptu.
Okomentovat
Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.