Křenová omáčka

Křenová omáčka s domácím houskovým knedlíkem ze špaldové mouky. Omáčku dělám z domácí křenové pasty, kterou mívám velmi silnou. Je to rychlejší a méně pracná varianta, než z čerstvého křenu.
Potřebujeme:
Omáčka:
  • 2 lžíce silné křenové pasty (nebo více)
  • 1 velká cibule
  • řepkový olej
  • 1,5 l vody
  • špaldová mouka
  • 3 kuličky nového koření
  • 2 bobkové listy
  • sůl
  • ocet
  • sojová smetana
Houskový knedlík (na 2 knedlíky):
  • 420 g hrubé mouky
  • 20 g čerstvého droždí
  • 300 ml sojového mléka (nebo jiného rostlinného)
  • 2 lžičky soli
  • 90g vegan bagety nebo housky (nebo starý celozrnný chleba a tak :))
  • čerstvá petrželka nebo libeček
  • mleté lněné semínko namočené v trošce vody (lněné vejce) 
Knedlík
Mléko ohřejeme (nesmí být moc vlažné ani vařící), přidáme droždí, špetku cukru, lžíci mouky, přikryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek.
Mezitím mouku smícháme se solí, nakrájenou houskou a libečkem, přidáme hotový kvásek, namočené lněné semínko a vypracujeme těsto. Necháme kynout 40 min až hodinu.
Vytvarujeme dva knedlíky a necháme pod utěrkou ještě chvíli kynout. Mezitím dáme vařit vodu s 2 lžičkami soli. Knedlíky vložíme do vroucí vody a vaříme 25 minut pod poklicí (v polovině varu je otočíme). Vytáhneme z vody, propícháme vidličkou a necháme vychladnout.
Omáčka:
Do hrnce si nalijeme olej, aby nám pokryl dno asi 2mm vrstvou. Na něm orestujeme cibuli do růžova a zaprášíme špaldovou moukou. Mouku přidáváme dle potřeby, aby zásmažka měla konzistenci husté kaše a pár minut mícháme. Poté přilejeme 1 l vody, přidáme nové koření a bobkový list a přivedeme k varu.Za občasného promíchání vařime na mírném ohni půl hodiny. Pokud by byla omáčka moc hustá, naředíme sojovým mlékem, nebo vodou. Po půl hodině ochutíme solí, přidáme křen a dle chuti můžeme (a nemusíme) přidat pár kapek octu. Nakonec zjemníme sojovou smetanou, dle potřeby ještě případně dochutíme a máme hotovo.
Na fotce je omáčka s Šampiňónem. Dobře by se hodil i uzený tempeh.
Tip: Pokud byste chtěli uvařit bezlepkovou variantu, osmažte jen cibuli a tu zalijte rýžovou moukou rozmíchanou ve vodě, přivěďte k varu a postupujte stejně, jako v receptu.

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Nejnovější příspěvky na instagramu

Sledujte

Štítky

English version (39) Vánoce (8) bez lepku (111) bez sóji (111) blog (2) brambory (19) cake (11) chia (9) chlebíčky (14) chléb (4) chuťovky (20) cizrna (8) cuketa (10) datle (7) dezerty (21) do 15 min (69) do 30 min (24) dort (6) dresing (6) drink (18) fazole (5) gluten free (110) houskový knedlík (5) kapusta (3) kari (5) kešu (6) kokosové mléko (30) koláč (10) kynuté těsto (12) lahůdkové droždí (19) likér (3) luštěniny (17) majonéza (15) mléko (15) narozeniny (29) nápoje (27) občerstvení (45) omáčka (19) ovoce (44) ořechy (21) party (51) pečivo (12) pizza (3) polévka (18) pomazánka (12) protein (3) rajčata (23) rýže (14) skořice (22) sladká jídla (10) sloní žrádlo (1) smetana (27) smoothie (24) snídaně (53) soy free (110) sugo di pomodoro (10) svačina (43) sýr (15) tahini (6) tofu (17) těsto (24) těstoviny (12) černá sůl (7) červená čočka (10) čokoláda (11) čočka (8) římský kmín (12) žampiony (19)
2025 © Vegprojekt.