Potřebujeme:
Plněné papriky:
- 1 uzené tofu
- 1/2 hrnku červené čočky (klidně i černé či zelené)
- 1 cibule
- sůl
- pepř
- kmín
- Teriyaki omáčka
- tymián
- 5 zelených paprik
- 420 g hrubé mouky
- 20 g čerstvého droždí
- 300 ml sojového mléka (nebo jiného rostlinného)
- 2 lžičky soli
- 90g vegan bagety nebo housky (nebo starý celozrnný chleba a tak :))
- čerstvá petrželka nebo libeček
- mleté lněné semínko namočené v trošce vody (lněné vejce)
- 1,5 l vody
- 4 vrchovaté lžíce rýžové mouky
- 10 kuliček pepře
- 5 kuliček nového koření
- 2 bobkové listy
- šťáva z půlky citrónu
- 2 rajské protlaky (ty větší)
- 1-1,5 lžičky soli
- 3-4 vrchovaté lžíce cukru (já dávám i 4-6 mám ráda sladší)
- 1 dl sojové smetany
Knedlík:
Mléko ohřejeme (nesmí být moc vlažné ani vařící),
přidáme droždí, špetku cukru, lžíci mouky, přikryjeme utěrkou a necháme
vzejít kvásek.
Mezitím mouku smícháme se solí, nakrájenou houskou a libečkem, přidáme hotový kvásek, namočené lněné semínko a vypracujeme těsto. Necháme kynout 40 min až hodinu.
Vytvarujeme dva knedlíky a necháme pod utěrkou ještě chvíli kynout. Mezitím dáme vařit vodu s 2 lžičkami soli. Knedlíky vložíme do vroucí vody a vaříme 25 minut pod poklicí (v polovině varu je otočíme). Vytáhneme z vody, propícháme vidličkou a necháme vychladnout.
Mezitím mouku smícháme se solí, nakrájenou houskou a libečkem, přidáme hotový kvásek, namočené lněné semínko a vypracujeme těsto. Necháme kynout 40 min až hodinu.
Vytvarujeme dva knedlíky a necháme pod utěrkou ještě chvíli kynout. Mezitím dáme vařit vodu s 2 lžičkami soli. Knedlíky vložíme do vroucí vody a vaříme 25 minut pod poklicí (v polovině varu je otočíme). Vytáhneme z vody, propícháme vidličkou a necháme vychladnout.
Plněné papriky:
Osmažíme si cibuli, přidáme k ní rozdrobené uzené tofu, sůl, pepř, kmín, tymián a chvíli restujeme. Poté přidáme čočku, kterou jsme uvařili v osolené vodě a Teriyaki omáčku, dle chuti osolíme. V této chvíli je směs bezlepková, ale pokud byste chtěli aby náplň byla hutnější, vmíchejte ještě klasickou strouhanku - již to nebude bez lepku.
Vychladlou směsí naplníme papriky a vložíme do zapékací mísy s trochou oleje, podlejeme 3/4 hrnkem vody, přiklopíme a dáme do vyhřáté trouby na 250°C. Až začne voda bublat, stáhneme teplotu na 200°C a pečeme půl hodiny. Poté odklopíme a pečeme ještě půl hodiny, před koncem můžeme zapnout grilování, ať se papriky pěkně opečou.
Tip: Čočku můžete nahradit rýží, nebo použít obojí.
Tip: Čočku můžete nahradit rýží, nebo použít obojí.
Omáčka:
Dáme vařit většinu vody a v menší části si rozmícháme rýžovou mouku. Tu potom vlejeme do hrnce s vodou a přivedeme k varu. Přidáme pepř, nové koření a bobkový list a vaříme cca 20 min. Můžeme kápnout i trochu oleje. Potom vmícháme protlaky, povaříme a dochutíme solí, cukrem a citrónovou šťávou. Nakonec zjemníme smetanou.