Rajská s plněnou paprikou

Výborná rajská v bezlepkové variantě s plněnou paprikou a domácím houskovým knedlíkem (ten není bezlepkový)...
Potřebujeme:
Plněné papriky:
  • 1 uzené tofu
  • 1/2 hrnku červené čočky (klidně i černé či zelené)
  • 1 cibule
  • sůl
  • pepř
  • kmín
  • Teriyaki omáčka
  • tymián
  • 5 zelených paprik
Kynutý knedlík (na 2 knedlíky):
  • 420 g hrubé mouky
  • 20 g čerstvého droždí
  • 300 ml sojového mléka (nebo jiného rostlinného)
  • 2 lžičky soli
  • 90g vegan bagety nebo housky (nebo starý celozrnný chleba a tak :))
  • čerstvá petrželka nebo libeček
  • mleté lněné semínko namočené v trošce vody (lněné vejce)
Omáčka:
  •  1,5 l vody
  • 4 vrchovaté lžíce rýžové mouky
  • 10 kuliček pepře
  • 5 kuliček nového koření
  • 2 bobkové listy
  • šťáva z půlky citrónu
  • 2 rajské protlaky (ty větší)
  • 1-1,5 lžičky soli
  • 3-4 vrchovaté lžíce cukru (já dávám i 4-6 mám ráda sladší)
  • 1 dl sojové smetany
Knedlík
Mléko ohřejeme (nesmí být moc vlažné ani vařící), přidáme droždí, špetku cukru, lžíci mouky, přikryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek.
Mezitím mouku smícháme se solí, nakrájenou houskou a libečkem, přidáme hotový kvásek, namočené lněné semínko a vypracujeme těsto. Necháme kynout 40 min až hodinu.
Vytvarujeme dva knedlíky a necháme pod utěrkou ještě chvíli kynout. Mezitím dáme vařit vodu s 2 lžičkami soli. Knedlíky vložíme do vroucí vody a vaříme 25 minut pod poklicí (v polovině varu je otočíme). Vytáhneme z vody, propícháme vidličkou a necháme vychladnout.

Plněné papriky:
Osmažíme si cibuli, přidáme k ní rozdrobené uzené tofu, sůl, pepř, kmín, tymián a chvíli restujeme. Poté přidáme čočku, kterou jsme uvařili v osolené vodě a Teriyaki omáčku, dle chuti osolíme. V této chvíli je směs bezlepková, ale pokud byste chtěli aby náplň byla hutnější, vmíchejte ještě klasickou strouhanku - již to nebude bez lepku.
Vychladlou směsí naplníme papriky a vložíme do zapékací mísy s trochou oleje, podlejeme 3/4 hrnkem vody, přiklopíme a dáme do vyhřáté trouby na 250°C. Až začne voda bublat, stáhneme teplotu na 200°C a pečeme půl hodiny. Poté odklopíme a pečeme ještě půl hodiny, před koncem můžeme zapnout grilování, ať se papriky pěkně opečou.
Tip:  Čočku můžete nahradit rýží, nebo použít obojí.

Omáčka:
Dáme vařit většinu vody a v menší části si rozmícháme rýžovou mouku. Tu potom vlejeme do hrnce s vodou a přivedeme k varu. Přidáme pepř, nové koření a bobkový list a vaříme cca 20 min. Můžeme kápnout i trochu oleje. Potom vmícháme protlaky, povaříme a dochutíme solí, cukrem a citrónovou šťávou. Nakonec zjemníme smetanou.

Nejnovější příspěvky na instagramu

Sledujte

Štítky

bez lepku (111) bez sóji (111) blog (2) brambory (19) cake (11) cizrna (8) cuketa (10) černá sůl (7) červená čočka (10) čočka (8) čokoláda (11) datle (7) dezerty (21) do 15 min (69) do 30 min (24) dort (6) dresing (6) drink (18) English version (39) fazole (5) gluten free (110) houskový knedlík (5) chia (9) chléb (4) chlebíčky (14) chuťovky (20) kapusta (3) kari (5) kešu (6) kokosové mléko (30) koláč (10) kynuté těsto (12) lahůdkové droždí (19) likér (3) luštěniny (17) majonéza (15) mléko (15) nápoje (27) narozeniny (29) občerstvení (45) omáčka (19) ořechy (21) ovoce (44) party (51) pečivo (12) pizza (3) polévka (18) pomazánka (12) protein (3) rajčata (23) rýže (14) římský kmín (12) skořice (22) sladká jídla (10) sloní žrádlo (1) smetana (27) smoothie (24) snídaně (53) soy free (110) sugo di pomodoro (10) svačina (43) sýr (15) tahini (6) těsto (24) těstoviny (12) tofu (17) Vánoce (8) žampiony (19)
© Vegprojekt.