Klasický falafel se dělá ze syrové namočené cizrny, sezamové pasty Tahini, koriandru, římského kmínu, česneku a soli. Je opravdu zásadní rozdíl mezi namočenou syrovou cizrnou a vařenou nebo konzervovanou - v tom případě už se nedá mluvit o falafelu, ale spíš o cizrnových placičkách atd.
Potřebujeme:- hrnek namočené bio cizrny (alespoň 12h)
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce římského kmínu
- 1 lžička mletého koriandru
- 2-3 lžíce olivového oleje
- sůl dle chuti
- 1 lžička tahihi (sezamová pasta)
Vše důkladně rozmixujeme na jemnou hmotu. Cizrnu na falafel nikdy nevaříme, ani nepoužíváme konzervovanou (poté už by to nebyl pravý falafel). Tvarujeme placičky, případně kuličky a smažíme na rozpáleném oleji (je možno i péct v troubě, ale trvá to déle). Falafel ihned podáváme, nejlepší je čerstvý. Možno podávat s bramborem, bramborovou kaší, bramborovým salátem, v tortile, se zeleninou...