Potřebujeme:
- pečivo (nejčastěji používám francouzské bagety)
Tofíčková pomazánka
- 1 balení tofu natural
- pažitka, jarní cibulka, nebo kousek pórku
- 1 cibule
- mayonette (Provita) nebo Sojanéza
- černá sůl (1/4 lžičky - důležitá pro chuť a aroma vajíček)
- himalájská růžová sůl (dle potřeby)
- pepř
- kurkuma
- lahůdkové droždí
- dle potřeby rostlinná smetana (nemusí být)
- 1 lžička dijonské hořčice (nemusí být)
Na ozdobu
- kyselé okurky
- čerstvá kapie
Kešu sýr
- 1 hrnek kešu
- 2 lžíce lahůdkového droždí
- 1/2 - 1 lžičku himalájské soli
- 1 lžíci citrónové šťávy
- 1/4 hrnku vody
- 1 lžíce olivového oleje
- veganský kaviár (IKEA)
- olivy
- čerstvý kopr
Pizza šneci
- listové těsto
- kečup
- 2 stroužky česneku
- pepř
- sůl
- oregano
- olivový olej
- marinované nebo uzené tofu
- sezamová semínka
Česneková pomazánka
- majonéza z červené čočky (Mayonette, případně Sojakrém)
- 1-2 stroužky česneku, dle chuti
Na ozdobu
- Ďobáčky
- kyselé okurky
- čerstvě mletý pepř
Tofíčková pomazánka
Cibuli nakrájíme najemno a osmažíme do zlatova, tofu rozdrobíme rukama nebo nastrouháme do mísy a vmícháme uvedené ingredience. Smetana tam být nemusí, pouze pokud byste chtěli pomazánku "tekutější".
Pokud chcete pomazánku použít třeba na jednohubky je lepší tofu buď nastouhat na jemno, nebo pomazánku rozmixovat.
Tip: Je možno přidat trošku kvalitní dijonské hořčice.
Pokud chcete pomazánku použít třeba na jednohubky je lepší tofu buď nastouhat na jemno, nebo pomazánku rozmixovat.
Tip: Je možno přidat trošku kvalitní dijonské hořčice.
Kešu sýr
Kešu si namočíme přes noc, ráno slijeme vodu, vložíme do mixéru (chopperu) spolu s ostatními přísadami a mixujeme asi 2 minuty na jemný krém.
Pizza šneci
Listové těsto kupuji už rozválené na pečícím papíru, díky tomu šneky připravím za 5 min. Ale můžete použít jakékoliv.
Rozválené těsto potřeme směsí z kečupu, oleje, česneku a uvedeného koření. Necháme si cca 4 cm okraj nepotřený, aby se nám po srolování šneci nerozpadli. Posypeme nastrouhaným tofu a smotáme. Krájíme cca 1,5 cm silné "šneky" a pokládáme na pečící papír, ty poté posypeme sezamovými semínky. Pečeme v rozehřáté troubě na 180-200°C dozlatova - dle teploty 15-25 min.
Česneková pomazánka
Nejjednodušší, ani není třeba psát recept, majonézu nebo sojakrém smícháme s česnekem a ozdobímme nakrájenýma Ďobáčkama, popřípadě veganským salámem.