Potřebujeme (na obdélníkovou formu cca 20x10 cm):
Spodní vrstva:
- 1/3 hrnku mandlí
- 1/3 hrnku ovesných vloček
- 1/4 hrnku kokosového oleje (ten bych klidně nahradila rozpuštěným kakaovým máslem či částí kakaového másla a mandlového másla, kokosák je tam dost výrazný a "mastný"na můj vkus)
- 3 lžíce javorového sirupu
- 1/4 lžičky soli
Karamelová vrstva:
- 1/2 hrnku arašídů
- 2/3 hrnku datlí
- 1/4 hrnku rostlinného mléka
- 1 lžíce arašídového másla
Čokoládová poleva:
- 20g kakaového másla
- 30g kokosového oleje
- 4 kapky vanilkové stevie
- 3 lžíce kakaa
- 2 lžičky javorového sirupu
A nebo si můžete rozpustit koupenou čokoládu :)
Vybranou formu (může to být i zapékací mísa, krabička na obědy, cokoliv obdélníkového tvaru, směs se dá dobře tvarovat, nemusíte mít hmotu po celé formě) vyložte pečícím papírem.
Mandle rozmixujte na mouku, potom přidejte ovesné vločky a rozmixujte na mouku spolu s mandlemi. Do robotu přidejte změklý kokosový olej (doporučuji postupně po lžičkách, nemusíte použít celé množství) nebo kakaové a mandlové máslo, záleží co si zvolíte. K tomu javorový sirup, sůl a znovu promixujte na hmotu, která se dá tvarovat. Tu přeneste do vybrané formy a vytvarujte pevný obdélník, nebo čtverec a dejte na chvíli do mrazáku.
Mezitím si uděláte karamel. Do robotu dejte datle, rostlinné mléko a arašídové máslo a pořádně rozmixujte, až vznikne krásný krémový karamel. Opražte si na suché pánvi arašídy s trochou soli.
Vyjměte ztuhlou hmotu z mrazáku a naneste většinu karamelu, na něj nasypejte arašídy a trochu je zatlačte prsty do karamelu, nalijte na ně zbytek karamelu a vrstvu uhlaďte stěrkou. Dejte opět do mrazáku, alespoň na 2 hodiny.
Po zmražení vyjměte, nehte chvilku na teple (5 min) a nakrájejte ostrým nožem obdélníčky, dle toho, jakou chcete velikost.
Dejte je zpět do mrazáku, cca na půl hodiny a mezitím si udělejte čokoládu. Čím víc budou tyčinky zmrzlé, tím lépe se vám budou namáčet a čokoláda rychleji ztuhne, proto doporučuji mít je úplně zmražené.
Nakonec namočte ze všech stran v čokoládě a nechte ztuhnout na pečícím papíře. Čokoláda vám vyjde na 2 obalení a ještě pokapání.
Nyní je stačí nechat ztuhnout v lednici a můžete ujídat :)
Tip: Pro bezlepkovou verzi použijte bezlepkové ovesné vločky a nebo mandlovou mouku.