Letos jsem zkusila bezlepkovou variantu mazance. Poměry jsou vychytané na bezlepkovou směs Jizerka, však tyto směsi obsahují převážně škroby, takže pro příště budu hledat ještě jiné varianty...konzistence je podobná, jako u pšeničné mouky, chuť trochu jiná. Bezlepkové pečivo je vždy nejlepší čerstvé, druhý den většinou nic moc...
Potřebujeme:
- 330 g bezlepkové mouky (použila jsem Jizerku)
- 20 g čerstvého droždí
- 165 ml teplé vody
- 1 lžíce rumu
- 1/2 lžičky soli
- 1 rozmačkaný banán
- 50 ml oleje
- 65 g cukru
- pár kapek vanilkové stevie nebo esence
- rozinky dle chuti
- špetka anýzu (nemusí být)
- plátky mandlí
- sojová smetana na potření
Do teplé vody rozdrobíme droždí, přidáme cukr, stevii, olej, rozmačkaný banán, sůl, rum a promícháme. Postupně přidáváme mouku a nakonec rozinky. Těsto necháme 10 min odstát a vytvarujeme bochánek (ideálně si ruce potřete olejem), který dáme na 50 min kynout na teplé místo.
Poté vložíme do vyhřáté trouby na 170 stupňů a pečeme 35 min. Na konci potřeme sojovou smetanou pro lesk a ještě 5 min pečeme.